Een jaar college met wethouder Rien Wijdeven

15 juni 2015 (week 25 2015)

Bernheze – Wethouder Rien Wijdeven kun je geen beginneling noemen in de gemeentelijke politiek van Bernheze. Met ruim 17 jaar ervaring in de politiek van Bernheze, heeft hij met vele collega’s samengewerkt. Toch willen we ook zijn ervaringen weten over het afgelopen jaar en spreken af bij de Stichting Duurzaam Landleven, een biogasinstallatie voor het opwekken van groene stroom en een schoolvoorbeeld van duurzaamheid.

Wethouder Wijdeven: “Het was even wennen aan twee nieuwe partijen in het college. Collega Peter Van Boekel is na 12 jaar raadslid geen onbekende,, maar Jan Glastra van Loon is nieuw en ook voorzitter Marieke Moorman is vorig jaar gestart. In Marieke Moorman hebben we een goeie voorzitter die luistert en zorgvuldig afweegt. Jan Glastra van Loon doet prima werk met de transities van de zorg, ondanks alle onvoorziene zaken en Peter van Boekel is vol aan de bak met de toenemende aanvragen voor bouwprojecten.”

Nieuwe taken
De portefeuille voor financiën werd door Wijdeven ingewisseld voor milieubeleid, afvalstoffen-/grondstoffenbeleid en duurzame energie. Een portefeuille met veel nieuwe ontwikkelingen, aldus Wijdeven. “De techniek ontwikkelt zich razendsnel. Kijk bijvoorbeeld naar Tesla. Die verkopen accu’s aan particulieren overal in de wereld. Energie wordt daarmee thuis opgeslagen en iedereen kan – technisch gezien – zelfvoorzienend worden. Iets vergelijkbaars op kleine schaal, maar zeker zo belangrijk, is de BECO. Een mooi voorbeeld van particulier ondernemerschap. Bewoners die een eigen energiebedrijf oprichtten in Bernheze en tegen lagere prijzen dan die van landelijke aanbieders, groene stroom en gas leveren aan inwoners en ondernemers in de gemeente; wat mij betreft de toekomst.”

Gemeentelijke inzet
Wijdeven: “De gemeente heeft een voorbeeldfunctie in duurzaam ondernemen. We hebben afgesproken als gemeente in 2030 energieneutraal te zijn. Daar werken we hard aan. Binnenkort plaatsen we 1400 zonnepanelen; op drie sporthallen, het gemeentehuis en De Pas. Ik zou graag zien dat de gemeente op termijn stroom en gas inkoopt via de BECO. En eind 2015 wordt duidelijk wat de mogelijkheden voor zonne-energie c.q. windmolens op Heesch-West zijn. Ook het wagenpark van de gemeente is vergroend.”

Verbinding
Rien vervolgt: “Ook goede communicatiemogelijkheden voor burgers en ondernemers is een aandachtspunt. Uitgangspunt is; snel internet voor iedereen in Bernheze. We onderhandelen met diverse partijen voor breedbandmogelijkheden, zodat we in 2016 alle burgers van Bernheze de mogelijkheid kunnen geven een eigen pakket te kiezen. Ik ben trots op de sportverenigingen met hun accommodaties, die vaak ook in duurzaamheid hebben geïnvesteerd.”

Tien jaar geleden was duurzaamheid iets nieuws. Momenteel staat het in Bernheze goed op de kaart. Het is iets geworden van de hele gemeenschap.

‘Binnenkort 1400 zonnepanelen in Bernheze’