BECO en De Halm werken samen aan duurzame energie

31 augustus 2015 (week 36 2015)

Heeswijk-Dinther –De Halm was het eerste bedrijf dat zich vestigde op het bedrijventerrein Retsel in Heeswijk-Dinther, en nu - na ingebruikname van de nieuwe bedrijfshal en kantoor – het eerste bedrijf op Retsel met groene energie van BECO. Dichtbij en herkenbaar zijn voor BECO en De Halm belangrijke uitgangspunten. BECO haalt daarom energie uit herkenbare bronnen en De Halm haar granen bij herkenbaar biologische telers, dichtbij.

"We staan als Bernhezer Energie Coöperatie voor duurzaam, eigen en betaalbaar; dicht bij huis. Onze coöperatie is ván en vóór de leden. Samen doelen nastreven en elkaar vinden, is daarbij belangrijk", vindt Peer Verkuijlen, voorzitter van BECO. "Grote energiebedrijven spelen onvoldoende in op nieuwe ontwikkelingen voor energieopwekking en het contact is digitaal en op afstand. Coöperatief werken geeft mogelijkheden om bewust en duurzaam te zijn en daarbij kritisch naar de prijzen te blijven kijken. Samen verantwoordelijk zijn en samen de vruchten plukken. Ook interessant voor bedrijven: Samen verantwoord maatschappelijk ondernemen", zegt Verkuijlen.

Groen
Voor Rob van den Berg van De Halm is het bewustzijn van de kwetsbaarheid van de wereld en haar bewoners vanzelfsprekend. Zijn lidmaatschap bij BECO en zijn besluit energie bij BECO af te nemen, horen daarbij. In de productiehal op de Morgenstond 11 wordt sinds de ingebruikname in mei met groene stroom van BECO gewerkt. Dankzij LED verlichting en domotica systemen wordt hier tevens onnodig energieverbruik voorkomen. Ook het gebouw op de Morgenstond 15 wordt binnenkort voorzien van groene BECO-energie.

Economisch
Rob: “De groene stroom van BECO is niet alleen beter voor de leefomgeving, maar ook economisch aantrekkelijk. De adviezen van BECO waren waardevol voor De Halm en de energie is goedkoper dan bij grote energieleveranciers. BECO is meer dan energieleverancier. Als lid van de coöperatie krijg je gratis en vrijblijvend advies en mag je de energiekoffer lenen.”

Bewust
“De herkomst van energie is erg belangrijk. We putten onze aarde steeds meer uit en veroorzaken veel schade, zoals zichtbaar in Groningen, waar aardbevingen en verzakkingen van huizen aantonen wat fout kan gaan. Energiebronnen, zoals zon en wind, veroorzaken geen schade en zijn oneindig. Energie is noodzakelijk en vanzelfsprekend, maar we zouden ons meer bewust moeten zijn van de kettingreactie van onze daden", aldus Verkuijlen.

De Halm haalt liever het beste van dichtbij dan het goedkoopste van ver weg; dat geldt ook voor duurzame energie. Samen werken de bedrijven aan een toekomst, met bewustzijn voor de omgeving.
BECO levert graag duurzame energie, maar: “De groenste stroom is de stroom die je niet gebruikt” besluit Peer Verkuijlen.

Fotobijschrift: Peer Verkuijlen en Rob van den Berg bij een van de productielijnen van De Halm die werken op BECO-energie.

‘Bewust worden van de kettingreactie van onze daden’