Werkgroep stimuleert maatschappelijk verantwoord ondernemen

19 oktober 2015 (week 43 2015)

Bernheze - Het predikaat 'Fairtrade Gemeente' komt voor Bernheze steeds dichterbij. De Werkgroep Fairtrade Gemeente Bernheze heeft diverse supermarkten, horecagelegenheden en lokale instanties al een sticker mogen overhandigen, een teken dat het bedrijf of instantie voldoet aan de eisen om fairtrade genoemd te mogen worden. Nu staan de bedrijven in de gemeente nog op het lijstje van de werkgroep.

Een van de criteria om een gemeente fairtrade te mogen noemen is dat bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen (MOV). “En dat betekent niet alleen het serveren van fairtrade koffie, thee en koekjes, maar ook duurzaam ondernemen”, aldus Bert Bakker, voorzitter van de Werkgroep Fairtrade Gemeente Bernheze. Rob van den Berg, eveneens lid van de werkgroep: “We hebben heel veel bedrijven in onze gemeente, die kunnen we niet allemaal gaan bezoeken. Daarom hebben we contact gezocht met SOB, de Samenwerkende Ondernemersvereniging Bernheze. De meeste bedrijven in de vijf kernen zijn hierbij aangesloten via hun eigen ondernemersvereniging. Via SOB willen we alle ondernemingen in kaart brengen en vervolgens uitleg gaan geven over onze plannen en hen motiveren om mee te doen aan duurzaam ondernemen.”

MOV Award
Bert vervolgt: “Dat kan op verschillende manier. Eén ervan is het in het leven roepen van een MOV Award voor het bedrijf dat het meest duurzaam werkt. Natuurlijk is het zo dat het ene bedrijf dat makkelijker kan doen dan het andere, daar moet je uiteraard rekening mee houden. Aan de hand daarvan kun je wel criteria opstellen zoals energiebesparing, lidmaatschap BECO (Bernhezer Energiecoöperatie) en fairtrade producten.” Rob tot slot: “Om een voorbeeld te noemen: Dennis van Zutphen Elektro in Heeswijk-Dinther heeft zonnepanelen op het dak van zijn bedrijfsgebouw, waarmee het bedrijf van de nodige elektriciteit kan worden voorzien.”
Zie voor meer info www.fairtradegemeenten.nl Op Facebook zijn alle nieuwtjes van de werkgroep te volgen.

Foto: Dennis van Zutphen op het dak van zijn bedrijf.