Gemeente Bernheze trapt af voor energieneutraal

23 november 2015 (week 48 2015)

Bernheze - De gemeente Bernheze wil in 2030 energieneutraal zijn. Een van de maatregelen om dit te bereiken is het plaatsen van circa 1200 zonnepanelen op vijf gemeentelijke gebouwen. Wethouder Rien Wijdeven plaatste woensdag 18 november samen met Anthony van Bakel, directeur van Van Bakel Elektro BV, de eerste zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis in Heesch. In totaal komen er op het gemeentehuis 114 zonnepanelen.

Om energieneutraal te worden is een visie ontwikkeld en worden allerlei uitvoeringsactiviteiten gepland. Dit doet de gemeente niet alleen maar zoekt de samenwerking met inwoners, bedrijven en andere betrokkenen. De Bernhezer Energiecooperatie (BECO) is zo’n platform waar de gemeente Bernheze actief aan deelneemt. Het college neemt volledig stroom af bij de BECO.

Voorbeeldfunctie
Vooruitlopend op de algemene doelstelling wil de eigen organisatie van de gemeente Bernheze al in 2015 energieneutraal zijn. Zij wil immers een voorbeeldfunctie voor inwoners en bedrijven vervullen. Om dit te bereiken besloot de gemeenteraad om een groot aantal zonnepanelen te plaatsen op vijf gemeentelijke gebouwen. Dit zijn het Bernrodegebouw en sporthal De Zaert in Heeswijk-Dinther, de brandweerkazerne/gemeentewerf en sporthal De Overbeek in Nistelrode en het gemeentehuis in Heesch. Eind maart 2016 zouden al deze gemeentelijke gebouwen van zonnepanelen voorzien moeten zijn. In deze gebouwen komen meters te hangen waarop het publiek kan aflezen hoeveel elektriciteit is opgewekt.

Subsidie
Door het rijk is een subsidie toegezegd in het kader van de regeling SDE+ (Rijksregeling Stimulering Energieproductie). Deze is afhankelijk van de hoeveelheid geproduceerde en geleverde stroom gedurende vijftien jaar. Over deze periode zal elk jaar een groot bedrag aan subsidie worden ontvangen waardoor de kosten van de investering al voor een groot deel worden terugverdiend. Daarnaast wordt 20% minder stroom verbruikt in de vijf gemeentelijke accommodaties. Niet alleen een duurzame maar ook financieel zeer aantrekkelijke investering.

Wethouder Wijdeven: 'We zijn er nog niet, maar we zijn op de goede weg'