Er is zeker toekomst voor een lokale coöperatie zoals BECO

23 november 2015 (week 48 2015)

Een boerderij uit 1730 en nog volop in gebruik. Dat is duurzaam bouwen zou je zeggen. En dat is ook zo. Nu inmiddels met een hele mooie bed and breakfast die ook duurzaam werd gebouwd op traditionele wijze. Dan ben je duurzaam bezig en dat ben je dan nog meer als er zonnepanelen liggen en er groene duurzame energie van BECO gebruikt wordt. Dat is bij Jeroen en Mandy Verhoeven aan de Fokkershoek in Heeswijk-Dinther het geval. "Het initiatief van een lokale coöperatie willen we ondersteunen omdat we sterk geloven in een toekomst voor een lokale coöperatie", zeggen Mandy en Jeroen.

Aandacht besteden aan bewust en zuinig omgaan met energie is een belangrijk uitgangspunt voor de eigenaren van de luxe B&B ook wel One Room Hotel genoemd. Dit jaar nog uitgeroepen tot beste B&B van Brabant en omstreken en nummer 2 van Nederland. Mandy en Jeroen zeggen: "Voor onze gasten mag het aan niets ontbreken maar er wordt geen energie verspild. Zuinig omgaan met handdoeken, bad en douche, we hebben led verlichting en het meubilair is gemaakt van eikenhoutresten van de bouw. Dat dragen we uit, gasten komen overal vandaan en nemen daar hopelijk wat van mee. Ook voeden we onze kinderen zo op. We merken door dat we zelf energie opwekken met zonnepanelen we ook nog bewuster er mee omgaan."

BECO is een goed initiatief, zegt Mandy: "We ondersteunen dat graag omdat het een goede zaak is voor ons allemaal. Als je in Bernheze woont zou het eigenlijk logisch moeten zijn om je hierbij aan te sluiten. BECO is met vrijwilligers in opbouw, dat merk je nog wel. Onze aanmelding ging in het begin niet helemaal vlekkeloos maar na een Twitterberichtje was alles snel geregeld." Jeroen vult daarbij aan: "Het geld is voor ons ook zeker geen hoofdreden. We weten dat BECO niet de goedkoopste is. Als lokale ondernemer willen we gewoon meedoen, hoe meer leden, hoe gunstiger het uiteindelijk uit gaat pakken. Maar het uiteindelijke doel bij ons is hetzelfde als bij BECO, zo weinig mogelijk gebruiken en zo veel mogelijk eigen energie opwekken."