Column Beco: Zonnepanelen en groene energie voor sportclubs

21 december 2015 (week 52 2015)

Gemeente en BECO zoeken sportverenigingen op

Besparen van energie en het zelf opwekken van energie is ook voor sportverenigingen met binnen- en buitenaccommodatie een belangrijk onderwerp. Sportverenigingen worden steeds meer uitgedaagd om ook initiatieven te ontplooien om hun maatschappelijke functie nog beter te vervullen. Zoveel mogelijk duurzaam handelen hoort daar zeker bij. De gemeente Bernheze en de Bernhezer Energie Coöperatie BECO willen verenigingen op dit gebied ondersteunen en versterken.

De sportverenigingen waren onlangs bij elkaar in de kantine van Voetbalvereniging Heeswijk. Wethouder Wijdeven daagde de verenigingen uit om er werk van te maken; 'minder energie gebruiken en alleen nog duurzame groene energie gebruiken is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de sportverenigingen', zo legde hij uit. Energielasten drukken behoorlijk op de begroting van de sportverenigingen. Eerder heeft de gemeente energiescans aangeboden aan alle sportverenigingen met een eigen accommodatie. Duidelijk is dat er letterlijk en figuurlijk winst te behalen is door accommodaties te verduurzamen. Verenigingen kunnen ook mee het voorbeeld geven aan de eigen leden om meer verantwoord met energie om te gaan.

Zuinige robotmaaiers
Er worden meerdere mogelijkheden aangeboden door BECO en de gemeente. BECO staat voor duurzame energie en helpt bij het aanschaffen en installeren van zonnepanelen. Daarnaast is BECO ook leverancier van echte duurzame groene energie van eigen bodem. En dat tegen een concurrerende prijs. De gemeente gaat voor het maaien van de velden robotmaaiers beschikbaar stellen waarvoor de stroom opgewekt wordt met zonnepanelen. Ook wordt er gekeken naar het invoeren van LED verlichting. Voor het aanschaffen van dergelijke materialen is er vanaf 1 januari een nieuwe landelijke subsidieregeling bij de rijksoverheid. Vanuit BECO kan ook geholpen worden met het opzetten van acties om meer leden erbij te betrekken. "De bal ligt bij de clubs zelf", aldus de wethouder.