Kiezen voor BECO; een lokale coöperatie zonder winstoogmerk

22 februari 2016 (week 08 2016)

Voor Henk (61) en Anny (59) Schakenraad was het niet zo moeilijk. Ze kiezen bewust voor echte groene, duurzame energie en via de Bernhezer Energie Coöperatie is het zeker dat het ook echte groene energie is. "De stroom is 100% groen en van Nederlandse bodem. Bijna volledig van de wind en een klein beetje van de zon. Mooier kan het niet en BECO heeft als lokale coöperatie geen winstoogmerk. Dat spreekt ons aan" zeggen Anny en Henk.

Thuis hebben ze het regelmatig over het energieverbruik. "We hebben drie dochters en tot vorig jaar waren er nog thuis. Dat ze nu allemaal het huis uit zijn, is wel te merken aan het energieverbruik. Wat dat betreft, kunnen ook die dames nog wel wat leren." Henk en Anny willen bewuster met energie omgaan. Door de jaren heen werden al wat maatregelen genomen, met name op het gebied van verwarming en verlichting. "Nadat we een keer met een van de voorlichters van BECO hebben gesproken, hebben we ook besloten om vooral groene energie te gaan gebruiken. Dus minder en groener. Niet zo zeer voor het geld, maar gewoon gaan voor echte groene energie."

Samen met Antoine van den Broek, is Henk eigenaar van Bernhezer Installatiebedrijf. "In het werk als installateur, wordt door klanten regelmatig gevraagd hoe bespaard kan worden op energieverbruik. Daar geven we dan ook tips en informatie over. Als bedrijf willen we ook duurzaam werken." Duurzaamheid is volgens Henk wel een groot begrip. "We werken het liefst met duurzame materialen, maar dat valt niet altijd mee, omdat we ook naar concurrentie moeten kijken," zo geeft Henk aan. Wat ze privé zelf kunnen, willen ze doen en zo ligt er ook nog het voornemen om zonnepanelen te plaatsen op het huis aan Hopveld, als adviseurs tenminste aangeven dat de woning daarvoor geschikt is. Een goed streven.