Column Beco: Marjan Minnesma komt naar BECO op 7 april

21 maart 2016 (week 12 2016)

Marjan Minnesma loopt deze keer niet naar de klimaattop in Parijs, zoals onlangs in november, maar ze komt op 7 april naar Bernheze. Ze was tijdens die tocht dagelijks te zien op tv. Elke dag werd er verslag gedaan van 'The Climate Miles' naar Parijs. Dat was ook nodig, omdat daar ook door Nederland scherpe afspraken gemaakt moesten worden over ons klimaat van de toekomst. En Nederland heeft nogal wat in te halen. Marjan is directeur van Urgenda, een landelijke organisatie voor duurzaamheid en innovatie. Daarnaast is Marjan voorzitter van de Duurzame Energie Unie, waar de Bernhezer Energie Coöperatie BECO mee samenwerkt en duurzame energie levert.

Marjan Minnesma komt op 7 april naar BECO om te praten over duurzaamheid en energiecoöperaties. Hoe duurzaam is Marjan zelf eigenlijk? “Thuis in ons gezin met drie pubers van 12 tot 16 jaar, gaat het er regelmatig over. We hebben boven het aanrecht een wattcher, waarop we steeds zien hoeveel energie we op dat moment gebruiken. Dat lokt gesprekken uit, omdat we ook zien als er boven een infraroodpaneeltje voor de warmte onnodig aan blijft staan” zegt Marjan. En, vervolgt ze, “in het voorjaar leggen we zonnepanelen en zonneboilers op ons dak.”

Marjan is lid van Texel Energie, ook een lokale energiecoöperatie. “Wij willen duurzame energie uit Nederland en als er op verdient kan worden, dan hebben we liever dat de lokale energiecoöperatie dat kan besteden aan goede initiatieven.” Marjan geeft aan graag naar Bernheze te komen op verzoek van BECO. “Er is veel te vertellen over duurzaamheid en lokale energiecoöperaties en hoe we samen ervoor kunnen zorgen dat ook Bernheze in 2030 een volledige omslag heeft gemaakt naar 100% duurzame energie”, aldus Marjan.
De bijeenkomst is op 7 april om 20.00 uur in CC Nesterlé in Nistelrode. Iedereen is welkom.