Column Beco 'Meer zonnepanelen op schuren in het buitengebied'

4 april 2016 (week 14 2016)

Al meer dan 15 jaar geleden legde Ben en Bertine de Groot zonnepanelen op het huis om zelf energie op te wekken. Dat was toen nog niet zo gangbaar. 'Zonnepanelen waren duur en zonder subsidie toen niet rendabel' zegt Ben de Groot (62). Nu is dat wel anders. Ondertussen zijn er nog een aantal nieuwe bijgelegd waarmee veel eigen duurzame energie wordt opgewekt. Ben heeft een fysiopraktijk in Nistelrode en woont daar met zijn vrouw Bertine. Als onderwijsconsulent voor zieke kinderen is zij veel op pad en gebruikt daarvoor een zuinige hybride auto.

Voor Ben de Groot is duurzaam omgaan met energie heel vanzelfsprekend. 'We zijn er thuis mee opgevoed; geen kraan open tijdens tanden poetsen, niet langer douchen dan nodig is, de lichten achter je uit doen en meer van dat soort dingen was logisch', zegt Ben. 'Nu zien we ook dat onze kinderen Lisette en Bert, die het huis uit zijn, werken met een slimme thermostaat en led verlichting'. Zelf gebruiken ze in het woonhuis hout uit de eigen houtwal om de speksteenkachel te stoken en ook een zonneboiler voor warm water. In de fysiopraktijk is een slimme thermostaat en ook al een gedeelte van led verlichting voorzien.

'BECO vinden wij een mooi lokaal initiatief. We hebben de energiekoffer gebruikt om inzicht te krijgen in ons energiegebruik en hebben nog wat tips door kunnen voeren. Ook dat lokale bedrijven voor BECO zonnepanelen leggen is mooi', zegt Ben. Van BECO nemen we ook duurzame groene energie af. Voor de prijs hoef je het niet te laten, die is ook niet duurder dan bij de grote maatschappijen. Bovendien is het mooi dat eventuele opbrengsten weer lokaal ingezet worden'.

Volgens Ben zou het goed zijn als meer daken van schuren in het buitengebied gebruikt zouden worden; 'een bron van inkomsten voor eigenaren en 100% betaalbare groene energie voor afnemers, dat zou mooi zijn'.