Column Beco: 'BECO als de Bernhezer Energie Coöperatie mag meer gepromoot worden'.

18 april 2016 (week 16 2016)

Sinds enkele maanden wonen Loes (29) en Luuk (31) in hun nieuwe starterswoning op Heilaren-Noord in Heeswijk-Dinther. Twee jongen mensen, die meteen duurzame maatregelen genomen hebben. Ze zijn lid van BECO en hebben duurzame energie, stroom en gas. Ook hebben ze meteen, samen met BECO, zonnepanelen op het huis gelegd. In de ogen van Loes en Luuk mag BECO best meer gepromoot worden. 'Het is kleinschalig en dichtbij, zodat je gemakkelijk contact hebt. Nog wat meer bekendheid zou goed zijn'.

“We proberen zoveel mogelijk duurzaam met alles om te gaan”, zegt Loes van Gerwen, in het dagelijks leven dierenarts bij de dierenartspraktijk in Vorstenbosch. “We letten op het onnodig laten branden van lampen, geen apparaten op standby laten staan en volgens Luuk moeten ook de telefoonlader uit het stopcontact.” Luuk Verkuijlen is productieleider bij Plastics2Pack in Uden. Daar draaien continu machines en wordt ook steeds gekeken naar manieren om het energieverbruik te verminderen.

Niet allen dagelijks, maar ook bij het inrichten van het huis en de aanschaf van spullen, is door Loes en Luuk gekeken naar het beperken van verspilling. Vanzelfsprekend scheiden ze het afval en proberen ze zo min mogelijk voedsel te verspillen. “We kijken bij de aanschaf van apparaten naar het energielabel. Spullen die nog bruikbaar zijn, maar die wij niet meer nodig hebben, die brengen we naar de kringloopwinkel. Onze stoelen hebben we daar dan weer vandaan. Hele mooie kringloopwinkels in Heesch en in Oss.”
Over BECO zijn ze erg tevreden. “Het ging allemaal erg gemakkelijk, zowel de zonnepanelen als de duurzame groenenergie, 100% groene stroom voor een scherpe prijs. Ook al gaat het niet alleen om de prijs, het telt wel mee natuurlijk”, zo besluiten Loes en Luuk.