Voetbalvereniging Heeswijk plaatst 92 zonnepanelen

30 mei 2016 (week 22 2016)

Heeswijk-Dinther - Voetbalvereniging Heeswijk heeft sinds kort 92 zonnepanelen op het dak. "Als sportvereniging heeft Heeswijk ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid", zegt voorzitter Peer Verkuijlen, die graag het goede voorbeeld geeft om minder energie en ook groene energie te gaan gebruiken.

Bij een sportvereniging zoals Heeswijk, wordt er nogal wat energie verbruikt. Denk maar aan de lichtmasten die elke avond branden en het water voor de douches dat moet worden verwarmd. Sterker nog: 25 procent van de inkomsten uit contributie gaat op aan de kosten van het energieverbruik. Anders gezegd: een kwart van de leden betaalt de energierekening van Heeswijk. Volgens Verkuijlen en penningmeester Joeri Dobbelsteen staat daar bijna niemand bij stil.

De helft
Vanaf nu zorgen de 92 panelen voor bijna de helft van het stroomverbruik. Dobbelsteen verwacht dat de club door de zonnepanelen twee- tot drieduizend euro per jaar kan besparen op energiekosten. "Beter voor het milieu en het is goed voor onze financiën", zegt Joeri Dobbelsteen. " Zo eenvoudig is het."
De panelen werden via BECO bij Van Zutphen Elektro aangeschaft. De vrijwilligers legden ze met ondersteuning van Van Zutphen op het dak. "Goeie panelen met veel opbrengst en goeie kwaliteit. En we doen graag zaken met lokale bedrijven" zegt Joeri Dobbelsteen. Naast de financiële voordelen, beseft Verkuijlen dat de vereniging een bredere functie heeft. "Heeswijk heeft zeker een maatschappelijke verantwoordelijkheid en een sociale functie. We willen verduurzamen en het goede voorbeeld geven", zegt hij.

Robotmaaiers
De gemeente Bernheze heeft - in samenspraak met de voetbalvereniging - robotmaaiers ingezet, beter voor het veld en de zware tractoren zijn niet meer nodig. Ook de maaiers gebruiken nu groene stroom. In de meeste ruimtes zijn bewegingsmelders voor de verlichting aangebracht, waardoor er geen onnodig licht blijft branden. Verduurzamen heeft ook met voeding te maken. Meer gezonde voeding dus. Zo staan er ook gezonde tussendoortjes op de prijslijst in de kantine, zoals smoothies en yoghurt met muesli. Er zijn snacks, maar friet heeft Heeswijk niet. "Dat vinden we niet nodig en daar zijn ook cafetaria's voor", zeggen de heren. Heeswijk laat het niet zitten bij de zonnepanelen en blijft verder verduurzamen, wanneer dat kan. Volgens Dobbelsteen kan Heeswijk veel energiekosten besparen op het gebied van warm water, maar daarvoor zijn nog geen oplossingen voor de club die financieel haalbaar zijn. En: "Thuis kun je bijvoorbeeld met led-verlichting negentig procent besparen, maar bij ons gaat dat niet", zegt Dobbelsteen.