Column Beco 'Wij willen aan BECO stroom leveren voor lokaal gebruik'

27 juni 2016 (week 26 2016)

BECO levert duurzame groene energie in Bernheze. Dennis Hurkmans en Ezra Leeger willen graag eigen geproduceerde groene energie aan BECO leveren en zo dus ook aan inwoners en bedrijven in Bernheze. Meer dan 400 zonnepanelen hebben ze geplaatst op hun bedrijf. “Dat is goed voor onze duurzame onderneming, maar ook klanten vinden dat steeds belangrijker” zeggen Ezra en Dennis.

Samen runnen ze met een aantal medewerkers de Heische Hoeve aan de Heideweg in Loosbroek en ze beschikken in Nistelrode over een woonplek met een kersenboomgaard. Dennis (40) en Ezra (39), ouders van dochtertje Mei-Li (3) zijn bijzondere ondernemers met hun 'Streekproductenboerderij'. Steeds bezig met verbeteren, veranderen, experimenteren en innoveren. “Stilstaan kan sowieso niet voor een ondernemer” zegt Dennis. “Belangrijk blijft, steeds goed te kijken naar trends in de samenleving. Dat willen wij combineren met eigen inzichten en eigen overtuigingen over verduurzamen en ondernemen.”

“We willen een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achterlaten voor toekomstige generaties. We investeren dit jaar ruim € 300.000,- in het verduurzamen van ons bedrijf. Dat verdienen we in 8 jaar terug. Het levert ook meer klanten op, omdat we voorop lopen qua duurzame energie en energieneutraal willen werken”, zeggen Ezra en Dennis. Een speerpunt is ook de nieuwe wijngaard. Met ruim twee kilometer slang onder de wijngaard, is er een koude- en warmteopslag en koelen en verwarmen ze het gebouw dus met de wijngaard.
“Mooi zou zijn als we ook onze medewerkers lid kunnen maken van BECO en hen duurzame energie van de zaak kunnen leveren als extra secundaire arbeidsvoorwaarde. Daarvoor is een tussenschakel als BECO cruciaal, lokale stroom als streekproduct”, zegt Dennis. “Prachtig toch?”