'Nu nog zonnepanelen op ons dak van BECO'.

25 juli 2016 (week 30 2016)

Vorig jaar kwam de energiekoffer van BECO bij Henk en Willemien Geurts in huis. Met de energiekoffer meet je alles eens door. Er was weinig aan te merken op het verbruik in huis. “Een oude wasdroger die veel energie gebruikte kwam er uit en hebben we vervangen”, zeggen Henk (64) en Willemien (63). Dus toch de moeite waard geweest. Vanaf de start van de Bernhezer Energie Coöperatie zijn ze lid. Nu nemen ze ook als klant duurzame groene energie af van BECO.

Bij Henk en Willemien bestaat afval niet. “We gebruiken bewust zoveel mogelijk biologische en fairtrade producten. Gezond en milieuvriendelijk. Ook door goed op te letten als we nieuwe apparatuur aanschaffen en door zoveel mogelijk te scheiden en te laten recyclen, willen we onze bijdrage leveren. Als het even kan, laten we de auto staan en gaan we te voet of met de fiets. Is wel zeker zo fris en veel gezonder.”

“BECO is een perfect initiatief” zegt Henk. “Mensen in Bernheze onder elkaar bewuster met energie om laten gaan. We hebben de laatste jaren met de energieveilingen van de consumentenbond meegedaan. Dan blijkt dat BECO voor de prijs beslist niet onder doet voor commerciële partijen. Maar belangrijker is het idee dat we minder afhankelijk worden van steenkool gestookte of kerncentrales. Het toekomstbeeld dat ons voor ogen staat, is een soort energie-internet waar huishoudens op aangesloten zijn en waar je energie kunt toeleveren en afnemen. De energietoekomst is lokaal” volgens Henk.
“En wat ook mooi is, BECO is gemakkelijk te benaderen, met veel vrijwilligers en zonder winstoogmerk. Hoewel energie toch een van de eerste levensbehoeften is, zullen we de wereld toch op een verantwoorde en leefbare manier moeten doorgeven aan het nageslacht”, zeggen Henk en Willemien ter afsluiting.