Column Beco: 'Groene energie van BECO en gas in de grond laten, waar het hoort'.

8 augustus 2016 (week 32 2016)

Frans is er heel stellig in. "Lange tijd zochten we al naar een groene energieleverancier. Er is voldoende keuze, maar wat ze doen is niet altijd even duidelijk. Bovendien is het onpersoonlijk. BECO laat zichzelf zien en door lid te worden krijg je inzicht in het reilen en zeilen van de coöperatie. Het wordt een stukje van jezelf." Sinds 2015 hebben Frans (67) en Anke (63) Smits uit Heesch duurzame groene energie van BECO.

Minder energie gebruiken staat voorop bij Frans en Anke. Een goede spouwmuurisolatie leverde al meteen 400 kuub minder gasverbruik op. Sinds kort hebben ze 12 zonnepanelen en wordt er op inductie in plaats van op gas gekookt.
"Bij ons staat op de eerste plaats een gezonde en bewoonbare wereld," zeggen Frans en Anke. "We willen toch niet dat onze kleinkinderen straks niet meer zonder zuurstofmasker kunnen leven? Natuurlijk moet het wel betaalbaar zijn en als je het terug kunt verdienen, dan is dat helemaal meegenomen."

Sinds de bijeenkomst in april van BECO met Marianne Minnesma van Urgenda zijn ze echt 'wakker geschud'. "Haar gedrevenheid zou als een sneeuwbaleffect verder moeten gaan door onze gemeenschap", zegt Frans. “Als onze kleinkinderen straks vragen waarom we niet eerder windmolens hebben geplaatst, moeten wij dan zeggen dat we ze niet zo mooi vonden?”, was een van haar uitspraken. Het is goed om op lokaal niveau met energie en duurzaamheid bezig te zijn. De grote jongens staan te ver van ons af. Net als zo'n energiekoffer van BECO, een mooie service toch, inzicht hebben in je eigen energieverbruik; dat is belangrijk", sluit Frans af.