Column Beco: 'Minder of groene energie: goed voor het milieu en ons nageslacht'.

19 september 2016 (week 38 2016)

Bewust omgaan met energiegebruik is iets wat vooral ook tussen de oren moet zitten. Er is veel techniek en er zijn veel mogelijkheden om toe te passen, maar het begint met het 'willen'. BECO wil als eigen lokale energiecoöperatie in Bernheze mee voor bewustwording zorgen. Minder energie gebruiken en daarnaast vooral duurzame groene energie gebruiken moet meer gemeengoed gaan worden.

Theo (71) en Joke (72) van Os wonen in Vorstenbosch en zijn al vanaf den beginne lid van BECO. 'Thuis gaat het regelmatig over energieverbruik en vooral over het uitzetten van apparaten en verlichting' zegt Theo. Maar ook hebben ze allerlei maatregelen getroffen, zoals duurzame led-verlichting in en om het huis. Alles is goed geïsoleerd, zoals ramen, muren, dak en kruipruimte. Theo was werkzaam in de installatietechniek en heeft daardoor veel te maken gehad met energieverbruik, -besparing en isolatie. “Dan let je er thuis vanzelf ook meer op” aldus Theo.

Informatie van BECO heeft ook bijgedragen aan bewuster omgaan met energie. “Zo'n Bernhezer Energiecoöperatie is goed om te hebben” zegt Theo. “Belangrijk dat we na blijven denken en initiatieven nemen zowel voor het milieu als voor ons nageslacht” vinden Theo en Joke. “We zijn het met BECO eens dat de groenste stroom de stroom is die je niet gebruikt”, zo sluiten ze af.