Column Beco : 'We willen groen en duurzaam, van het gezeur af zijn en Bernheze groener maken'.

3 oktober 2016 (week 40 2016)

Maar liefst 30 zonnepanelen voorzien de woning met kantoor van Theo en Ricky van Gorp in Loosbroek van duurzame groene energie. De stroom die ze af en toe tekort komen, halen ze bij de Bernhezer Energie Coöperatie, BECO, groen en duurzaam. “Wij steunen de drie pijlers van BECO: Eigen, Betaalbaar en Duurzaam”, zeggen Theo (66) en Ricky (64) en daarom zijn ze vanaf de oprichting bij BECO betrokken.

“BECO als lokale energiecoöperatie is een goed initiatief”, zegt Theo. “Wij vinden dat iedereen zoveel mogelijk groene energie zou moeten gebruiken. En dan ook échte groene energie. BECO koopt alleen maar groene energie in. Als we die allemaal gebruiken, maken we samen Bernheze toch een stuk groener.” Theo heeft een bouwkundig ontwerp-, teken- en adviesbureau, met kantoor aan huis en samen met Ricky gaan ze zo zuinig mogelijk met energie om. Naast de 30 zonnepanelen hebben ze een goede isolatie en diverse led-lampen in gebruik. Ze hopen dat de kinderen, zoon Gilbert en dochter Jitka dat met hun gezinnen ook doen.

Duurzame groene energie van BECO is niet duurder. “Wij kijken zeker ook naar de prijs”, zeggen Theo en Ricky. “Het moet wel betaalbaar blijven, maar we wilden ook af van dat gezeur telkens, van al die energieaanbieders met mooie praatjes. Die zullen nu nog wel bellen of langskomen, maar daar zijn we dan snel mee klaar,”
“Onze wens is echt dat wij en de generaties na ons gebruik kunnen blijven maken van duurzame en betaalbare energie én”... zo roepen ze iedereen op, “mensen in Bernheze; doe mee, sluit je aan bij BECO en maak Bernheze groener.”