Column Beco : Geen gedoe met overstappen naar de Bernhezer Energiecoöperatie.

17 oktober 2016 (week 42 2016)

Aan de Balledonk in Heeswijk-Dinther bij Heleen van de Veerdonk en partner Rein van der Eerden wordt sinds kort duurzame groene energie van BECO geleverd. Begin dit jaar hoorde Heleen (53) het verhaal van Marjan Minnesma van Urgenda over de noodzaak om af te blijven van onze fossiele grondstoffen en hoe we zouden kunnen bijdragen aan een verminderde CO2 uitstoot. Toen kwam bij haar de overtuiging hieraan een positieve bijdrage te willen leveren.

Natuurlijk gaat het thuis ook wel over energiegebruik. “Toen de kinderen nog thuis woonden, werd er vaak veel te lang gedoucht. Ik heb met regelmaat aan de badkamerdeur gestaan en gezegd dat het klaar was ‘water is op’ zei ik dan en dan wisten ze genoeg. Maar ook ‘deur dicht’ en ‘stekker eruit’ kennen ze bij ons allemaal.” “Ze zijn allemaal opgevoed met de het feit dat er maar één aarde is en dat we daar met respect mee moeten omgaan”, vult Rein (64) aan. “Duurzaamheid, het is een relatief nieuwe term. Ik zet vooral in op een duurzame relatie, maar ook de aarde verdient duurzaamheid, we moeten de aarde niet leegplunderen. Thuis gebruiken we spaarlampen, een energiezuinige ketel en proberen met kleine steentjes bij te dragen aan het behoud van onze mooie aarde”, aldus Heleen.

BECO als lokale energiecoöperatie vinden Rein en Heleen dan ook een prachtig initiatief. De avond met Marjan Minnesma in Nistelrode heeft hen geïnspireerd om meer te weten te komen over duurzame energie en BECO. Het bleek ook een geweldige oplossing voor hun energievraagstuk. Op een simpele manier wordt er zo een bijdrage geleverd.
“Ik ben normaal niet zo snel of handig in overstappen van maatschappij naar maatschappij, meestal komt er een hoop gedoe van, maar eenmaal thuis, vond ik het echt nodig om de overstap naar BECO te maken, naar duurzame en betaalbare energie en raad eens wat: zelf geregeld, dus niet eens ingewikkeld.”