Straatverlichting Bernheze op lokaal opgewekte groene stroom

21 november 2016 (week 47 2016)

Bernheze – Vanaf 1 januari 2017 gebruikt de gemeente Bernheze lokaal opgewekte groene stroom voor al haar straatverlichting. Daarvoor wordt een driejarig contract afgesloten met De Bernhezer Energie Coöperatie (BECO) en Duurzaam Landleven Bernheze. Een unieke stap voor een gemeente.

Tot nu toe kocht de gemeente collectief, met 21 andere gemeenten in noordoost- Brabant, energie in, die vaak van verder weg komt en niet 100% groen is. Het was wethouder Wijdeven een doorn in het oog dat de gemeente geen gebruik kon maken van de duurzame stroom die binnen de gemeente wordt opgewekt, omdat zij niet rechtstreeks ‘afnemer’ mag zijn. Afgelopen week bereikte de gemeente Bernheze overeenstemming met Stichting Duurzaam Landleven en DE Unie, waar BECO bij aangesloten is.

Groen en verantwoord
Stichting Duurzaam Landleven wekt duurzame elektriciteit op via een biovergistingsinstallatie in het buitengebied van Heeswijk-Dinther, uit overtollige mest van 23 lokale veehouderijen.
Paul van der Wielen van Stichting Duurzaam Landleven: “De meeste groene energie is eigenlijk grijs. Ze komt uit het buitenland en wordt zogenaamd vergroend door het kopen van certificaten. Het afkopen van verantwoordelijkheid dus. De gemeente heeft nu gekozen voor echt groen en lokaal. Zowel de productie als oorsprong zijn bij ons te controleren. De bacteriën die de vergisting en dus de gasproductie voor de energie op gang houden moeten soms worden bijgevoegd. Wij werken met een positieve lijst van wat daarvoor verantwoord is en daar is ook toezicht op.“

De constructie
Wethouder Wijdeven: “Lokale producenten die volgens goede normen groene stroom opwekken, dat is voor ons belangrijk. Omdat het van dichtbij komt, gaat weinig energie verloren bij transport. En het is een constante vorm van energie, anders dan uit zon of wind. BECO gaat nu als afnemer fungeren. De gemeente is in één klap hun grootste klant. We zijn erg blij met deze constructie, die aan alle voorwaarden voldoet.”
DE Unie/BECO levert groene energie tegen een acceptabele prijs. Greenpeace en tv-programma Radar noemden hen de nummer 1 van Nederland.

Energieneutrale gemeente
Met deze samenwerking komt de gemeente weer een stap dichter bij haar ambitie om in 2030 een energieneutrale gemeente te zijn. Dat wil zeggen dat alle energie die nodig is, binnen de gemeente wordt opgewekt. In de film Bernheze Energie neutraal is te zien wat de gemeente hiervoor al gedaan heeft.
Wethouder Wijdeven: “Het zou mooi zijn als alle agrarische bedrijven van Bernheze groene stroom van Stichting Duurzaam Landleven gaan gebruiken.”

Kostenplaatje
Hoewel groene stroom wat duurder is dan gewone stroom, is de gemeente vanwege een gunstige aanbesteding met Greenchoice, dat een ander deel van de energie levert, per saldo jaarlijks € 10.000,-- goedkoper uit.