Column Beco: 'BECO is in belang van volgende generatie'.

28 november 2016 (week 48 2016)

Het overstappen op duurzame groene energie was voor Jan van den Broek (74) al langer de bedoeling. Maar, zoals dat bij velen zo vergaat, “het kwam er maar niet van”, zegt Jan. Nu is er werk van gemaakt. Groene stroom van BECO afnemen is voor Jan en zijn vrouw Thea vooral een bijdrage leveren aan duurzaamheid. “Verantwoordelijkheid nemen voor onze aarde en deze op een goede wijze overdragen aan de volgende generaties, daar doe je het voor”, zegt Jan.

Jan en Thea woonden 40 jaar aan de Aa-brugstraat en sinds kort in de Julianastraat in Heeswijk-Dinther. Ze zijn al langer lid van BECO. Het overstappen op duurzame groene energie werd nog eens versterkt door het feit dat er steeds mensen aan de deur stonden die energie komen verkopen. “Waarom zou ik dat doen”, zegt Jan, “mijn reactie is steeds dat we vlakbij huis met BECO, de Bernhezer Energie Coöperatie, een uitstekende energiecoöperatie hebben met de meest groene stroom van Nederland, 100% groene stroom van wind en zon. Maar ja, dan moet je wel die stap zetten en het niet uitstellen hè”, zegt Jan.
Zo'n coöperatie past helemaal bij de eigen filosofie dat we op lokaal niveau initiatieven nemen en samen sterk staan. Ook sociaal heeft dat grote betekenis. Op tal van fronten zijn Jan en Thea zelf ook actief in het vrijwilligerswerk.

Ook thuis is duurzaamheid steeds een onderwerp. Energie als onderdeel van een duurzame omgeving. Hoe ga je om met water en lucht, met afval, groen en flora en fauna. “Samen denken we aan de toekomst van kinderen en kleinkinderen. Als consument kunnen we dat doen door een beetje beter op te letten, minder voedsel te verspillen en ook te zorgen voor minder verlies aan grondstoffen. Dat kan door minder en groene energie te gebruiken, maar ook door bijvoorbeeld op te letten op verpakkingsmateriaal en keuze van zuinige apparatuur.” “Goede dingen doe je samen en in ‘t belang van de volgende generaties”, besluiten Thea en Jan.

Onderschrift foto:
Jan met kleinkinderen Veerle en Sander in de Aa-brugstraat