Column Beco : De volgende stap is duurzame groene energie van BECO

12 december 2016 (week 50 2016)

Sinds het najaar van 2014 wonen Henk en Sjan Verschuur in een patiowoning aan de Nelson Mandelastraat in Heesch. Beiden zijn midden zestig en deden mee aan een CPO-project (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) voor 50-plussers. Alle patiowoningen zijn uitgevoerd met een grondwarmtewinning systeem (warmtepomp) en zijn optimaal geïsoleerd. "Dat was de eerste stap naar minder gebruik van de schaarse energiebronnen", zeggen Henk en Sjan. Zonnepanelen was de volgende stap en nu gaan ze duurzame groene energie van BECO afnemen.

"Als adviseur voor CPO-bouwprojecten adviseer ik altijd om energiezuinige of energieneutrale woningen te bouwen", zegt Henk. Thuis wordt ook al lang gesproken over energiebesparing en zijn ze kritisch op energieverbruik. Volgens Henk wordt er nu, met de warmtepomp, een optimale isolatie en tien zonnepanelen, nog minder dan een vijfde deel aan energie gebruikt dan ze gewend waren. "Het kost uiteindelijk ook minder, maar voor ons is het terugdringen van ons energieverbruik vooral een belangrijke bijdrage aan duurzaamheid en milieu", zeggen Henk en Sjan. "Bovendien is het met zo'n lage rentestand extra interessant om te investeren in energiebesparing."

Een logische volgende stap was lid worden van BECO, de Bernhezer Energie Coöperatie. "Zo'n lokaal initiatief willen we ondersteunen en we hoorden van buren en anderen positieve ervaringen. Omdat BECO ook groene stroom levert, zijn we ook klant geworden. We krijgen de meest groene stroom van Nederland, 100% groene stroom van wind en zon. Bovendien, volgens onderzoek van consumentenorganisaties, is BECO een van de beste groene stroomleveranciers". "Als CPO-adviseur in Bernheze en omliggende gemeenten, gebruik ik nu mijn eigen situatie als voorbeeld, om een belangrijke bijdrage te leveren aan duurzaam energiegebruik", zegt Henk. "Groen is net een tikkeltje duurder, maar wij hebben dat graag over voor een groen milieu", besluiten Henk en Sjan.