Column Beco: Duurzame groene energie van BECO gaat heel simpel.

23 januari 2017 (week 04 2017)

Ditmar (46) en Rianne (45) van Grinsven wonen met hun kinderen Jano (12) en Lotte (10) aan de Rodenburgseweg in Heeswijk-Dinther. Sinds enige tijd zijn ze lid van BECO, de Bernhezer Energie Coöperatie. Vanaf november 2016 gebruiken ze duurzame groene energie van BECO. "Een prima ervaring vooral omdat ook de overstap soepel en simpel ging. BECO was al wel bekend bij ons maar het duurde even voordat we zelf in actie kwamen," aldus Ditmar.

In en aan huis hebben Rianne en Ditmar al veel duurzame maatregelen getroffen. Ruim acht jaar geleden is met een verbouwing een zonneboiler geïnstalleerd en werden warmtemuren aangebracht. Zo'n drie jaar geleden kwamen er ook een heel goed geïsoleerd dak en zonnepanelen bij. In huis wordt een kachel met zoveel mogelijk snoeihout uit eigen tuin gestookt. "In huis hebben we het met de kinderen ook weleens over energie als ze de deuren open laten en de lampen niet uit doen", zegt Ditmar. "En ik fiets naar mijn bij de gemeente Oss, dat levert een goede bijdrage en is nog gezond en lekker ook."

Ze zijn niet voor het geld overgestapt naar BECO, maar zoals Ditmar zegt; "op de eerste plaats omdat het lokaal georganiseerd is. En natuurlijk vanwege de zekerheid dat we echt duurzame groene energie krijgen. Bij alles wat we doen zouden we moeten kijken hoe je het zo lokaal mogelijk kunt doen. Ik ben er trots op dat zoiets lukt bij ons in Bernheze. Dan is dit dorp een mooie plek om te wonen met zoveel eigen initiatief. Het zou mooi zijn als Beco nog meer lokale energiebronnen kan gaan gebruiken. Duurzaam, dicht bij huis, dat is herkenbaar en spreekt meer aan."