Column BECO: Met BECO nog meer duurzame groene energie produceren

6 februari 2017 (week 06 2017)

Aan 't Dorp in Heesch wonen Hannie en Theo Brienen. Een jaren '30 woning waar ze 35 jaar jaar geleden kwamen wonen. Al die tijd waren ze klant bij dezelfde energieleverancier. Onlangs stapten zo over naar BECO, de Bernhezer Energie Coöperatie. Ze wilden gegarandeerd 100% duurzame groene stroom hebben. "En tot nu toe zijn we positief over BECO als lokaal initiatief in Bernheze", zegt Theo.

Voor Theo (63) en Hannie (60) was er een duidelijke reden om over te stappen. "Toen begin vorig jaar bekend werd dat, ondanks allerlei maatregelen, het gebruik van kolen in de energiebedrijven tot recordhoogte was gestegen vonden we dat we de stap moesten zetten", vertelt Theo. "Bovendien was ik via mijn werk, een technisch adviesbureau, betrokken bij twee initiatieven van enthousiaste lokale ondernemers om energie op te wekken uit biomassa. Die bleken financieel niet haalbaar. Nog een reden dus om dit besluit te nemen". Het zou volgens Theo en Hannie mooi zijn als dergelijke initiatieven in de toekomst wel haalbaar zijn en we lokaal onze energie af kunnen nemen.

BECO wil daar naar toe en dus een goede reden om lid en klant te worden. Voor Hannie, werkzaam in de gezondheidszorg, en voor Theo is energiezuinig wonen in een oudere woning best een uitdaging. "We hebben wel al het nodige gedaan zoals vloer- en dakisolatie, voorzetramen en een HR verwarmingsketel", zeggen ze. "Zonnepanelen op ons dak vinden we lastig en niet passen bij onze woning". We zijn lid van Buurkracht en ontvangen elke week een overzicht van ons gebruik samen met een vergelijking van gemiddelden in onze buurt. Dat stimuleert en we zien dat we best nog wat kunnen verbeteren aan ons energiebewust gedrag". Het zou ook mooi zijn om via BECO als burger in het buitengebied daken bij agrarische bedrijven te huren voor zonnepanelen”, zo sluiten ze af.