Column BECO: Bij BECO verbranden ze geen volle schepen steenkolen

20 februari 2017 (week 08 2017)

De groene stroom die Elly en Johan Verdiesen uit Heesch eerst hadden was hen niet 'groen' genoeg. Reden om over te stappen naar BECO, de Bernhezer Energie Coöperatie. Door berichten in plaatselijke kranten en gesprekken met anderen die al bij BECO aangesloten waren, hebben ze de stap gezet om zich bij BECO aan te sluiten. En dat bevalt goed zeggen Elly en Johan.

Op enig moment zagen ze met eigen ogen dat er bij de Amercentrale in Geertruidenberg elke dag volle schepen met kolen verbrand moeten worden om elektriciteit op te wekken. Toen ging bij Elly (64) en Johan (65) de knop om. Elly, voormalig secretaresse gynaecologie bij ziekenhuis Bernhoven en Johan, voormalig gymdocent op het Titus Brandsmalyceum, waren al bewust met energiebesparing bezig. Een huis met goede spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zuinige A+ of A++ apparaten en zoveel mogelijk ledlampen zijn voor hen bewuste keuzes. "We willen natuurlijk geen energie verspillen", zeggen Elly en Johan.

Ook met drie, inmiddels uitwonende, kinderen was aandacht besteden aan zuinig omgaan met energie regelmatig een actueel onderwerp. Simpele dingen als deuren sluiten, lampen niet onnodig laten branden, letten op energieverbruik van nieuwe apparaten en dat soort zaken. "Dat zal, naar wij aannemen, in elk huishouden toch wel gebeuren", zo stellen Elly en Johan. In ieder geval is het nu voor hen een prima ervaring geweest om de stap te maken naar zo'n lokaal initiatief als BECO. "Daar zijn we blij mee", zo zeggen ze.