Dit is het mooiste dat we ooit gaan meemaken!

20 maart 2017 (week 12 2017)

LOOSBROEK/VORSTENBOSCH - Eva Sigmans (4 havo) en Jeroen Dortmans (4 vwo) van het Zwijsen College deden met Team Rembrandts mee aan de First Robotics Competition in Amerika. Met hun robot wonnen ze bij de ‘regionals’ niet alleen prijzen voor design en kwaliteit, maar ook de finale. 

Team Rembrandts is het roboticateam van de opleiding Mechatronica van de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Het team bestaat uit studenten van Fontys en leerlingen van het Zwijsen College en het Heerbeeck College. Eva en Jeroen vertellen over hun ervaringen. 

De voorbereiding
Jeroen: “In januari kregen we tijdens een kickoff-weekend te horen hoe groot en zwaar de robot mocht zijn en wat hij allemaal moest kunnen. Hij moest tandwielen ophalen en naar een punt brengen, ballen schieten in een soort stoommachine en klimmen in een getouw. Dat alles moest hij doen tijdens een spel.”

Eva: “We kregen zes weken de tijd om de robot te bouwen. We bedachten eerst hoe we de meeste punten konden behalen en maakten vervolgens simpele prototypes om te testen op welke manieren de robot iets kon doen. Daarna gingen we een echte in elkaar zetten.”     

Regionale wedstrijden
Eva: “In maart waren de regionale wedstrijden in West Palm Beach en Orlando. Omdat Nederland nog nooit gewonnen had, hadden we geen hoge verwachtingen. Toen we in West Palm Beach de Industrial Award wonnen voor beste design en presentatie, was dat een hele verrassing. De robot zag er mooi uit, we hadden een opvallende stand en iedereen vond onze uitleg geweldig. Een week later wonnen we in Orlando ook nog de Quality Award. Dan gaat het om hoe de robot het doet tijdens het spel.”

Jeroen: “Wij waren allebei operater, die zorgt dat de robot de taken uitvoert die hij moet doen. Daarvoor moet je onder de 18 jaar zijn. Om zoveel mogelijk leerlingen aan bod te laten komen maakten ze aparte operaterteams voor West Palm Beach, met alleen meisjes, en voor Orlando, met alleen jongens. Dat sloeg erg aan. We zijn door andere teams gescout voor allianties, omdat het spel met drie tegen drie robots werd gespeeld. De wedstrijden waren enorm spannend! Een paar keer moesten we opnieuw vanwege gelijkspel. Uiteindelijk hebben we de finale dik gewonnen.”

Eva: “De ervaring was zo vet! Zo veel spanning en emoties. Toen we wonnen werd er geknuffeld en iedereen huilde van blijdschap.” 

De wereldkampioenschappen
Jeroen: “In mei gaan we naar de wereldkampioenschappen in St. Louis. Daar komen de beste teams van alle ‘regionals’ bij elkaar. We proberen nu nog wat aan de robot te verbeteren. En om meer sponsors te vinden geven we presentaties aan bedrijven. Onze prestatie heeft het team internationaal op de kaart gezet. Iedereen kent de Rembrandts en weet dat we van Nederland zijn. Dit is mijn mooiste ervaring tot nu toe! Op naar de wereldkampioenschappen!”   

Citaten:

De wedstrijden waren enorm spannend!

Onze prestatie heeft het team internationaal op de kaart gezet.