Column Beco: Piet Derikx van BECO over Duurzaamheidsmarkt 8 april.

3 april 2017 (week 14 2017)

Op zaterdag 8 april is de Bernhezer Dag van de Duurzaamheid met een Duurzaamheidsmarkt van 13.00 tot 17.00 uur op het terrein van Search aan de Meerstraat 7 in Heeswijk-Dinther. BECO, de Bernhezer Energiecoöperatie, is één van de organisatoren. Piet Derikx (59) is bij BECO één van de ondersteuners van de leden en de klanten met duurzame energievragen. 

Zelf is Piet ook bezig om thuis zuinig om te springen met energie en vanzelfsprekend wordt met zonnepanelen ook eigen stroom opgewekt. "Ik heb koekjes voor bij de koffie meegenomen naar mijn werk toen ik de eerste 10.000 kWh opgewekt had. Succes moet je tenslotte ook vieren", zegt Piet.

"We hebben een duurzaam huis door bij het bouwen zoveel mogelijk duurzame materialen te gebruiken. Er liggen nu zonnepanelen op het dak en we hebben een zonneboiler. Door regelmatig naar de opbrengst van de zonnepanelen te kijken, word je automatisch meer bewust van de hoeveelheid energie die je gebruikt in huis. De energie die we daarnaast nog nodig hebben halen we bij BECO. Dat is de groenste in Nederland". Bij BECO is me vooral opgevallen dat je veel van elkaar kunt leren. Met zo'n lokale coöperatie is het allemaal dichterbij en tastbaarder, je doet het met en voor elkaar", zegt Piet.

Zo ziet hij ook zijn inzet voor BECO waarvoor Piet een aantal uren per week actief is. Hij zit bij mensen aan de keukentafel om ze te helpen met energiebesparing en gebruikt daarbij de energiekoffer van BECO om ze op weg te helpen bij de aanschaf van zonnepanelen. Piet kan helpen bij vragen over goede betrouwbare leveranciers in Bernheze en hoe garanties en opbrengsten zijn. Daarbij raadpleegt Piet zelf ook regelmatig specialisten.

"Mooi als ik dan daarna zie dat mensen zonnepanelen aanschaffen of bijvoorbeeld een pompschakelaar op hun vloerverwarming plaatsen om energie te besparen. Daar doe je het voor. Ik wens naast duurzame energie ook iedereen het genot van een lage energierekening toe." 

Duurzaamheidsmarkt
BECO, organiseert samen SGS Search, Rabobank, ZLTO en de gemeente Bernheze op 8 april de Duurzaamheidmarkt.
Een evenement waarbij tal van organisaties en bedrijven die iets met duurzaamheid doen zich presenteren.
In een gezellige ontspannen sfeer kunnen er ideeën opgedaan worden. De toegang van deze markt is gratis.