Column Beco : Een tien voor BECO en de Duurzame Energie Unie

17 april 2017 (week 16 2017)

In januari besloot Annie van der Ven om zich bij de Bernhezer Energie Coöperatie aan te sluiten als klant voor duurzame energie. Vanaf februari levert BECO groene stroom aan haar. Annie (69) woont aan de Donkeren Dijk in Heeswijk-Dinther en ziet groene stroom als dé energie die op een duurzame manier wordt opgewekt. BECO staat garant voor 100% duurzame energie van eigen bodem. 

Het huis van Annie is al enkele jaren oud en uit die tijd dat er nauwelijks iets aan isolatie werd gedaan. Nu is er dak- en muurisolatie aangebracht, is er overal dubbel glas en een energiezuinige verwarmingsketel. Natuurlijk wordt er met de kinderen en kleinkinderen over energiegebruik gesproken en wat je daar zelf aan kunt doen. Voor de hand liggende dingen volgens Annie zoals op tijd de verwarming lager zetten, op verlichting letten en kijken bij het aanschaffen van apparaten naar het energiegebruik. In, en als het kan buiten, het dorp de fiets pakken is ook een goede bijdrage. Bewuster omgaan met energie is hard nodig voor de toekomst van ons allen en zeker voor onze kinderen en kleinkinderen. De gasbel en andere fossiele bronnen raken uitgeput maar gelukkig zijn er veel projecten in ons land en daarbuiten om nieuwe duurzame energiebronnen te ontwikkelen. 

Sinds 2014 is Annie lid van BECO. "Via vrienden en artikelen ben ik in contact gekomen. Eerlijk gezegd vroeg ik me in het begin wel af hoe zo’n kleine energiecoöperatie die vooral draait op de inzet van vrijwilligers zou kunnen zorgen voor voldoende kwaliteit en continuïteit. Inmiddels is me duidelijk dat BECO één van de lokale coöperaties is die samenwerken met de Duurzame Energie Unie en dat deze gezamenlijke aanpak borg staat voor continuïteit. Deze Duurzame Energie Unie levert samen met BECO stroom die 100% duurzaam is en kreeg hiervoor eind 2016 een 10 van het consumentenprogramma Radar. Daarmee staat De Duurzame Energie Unie met BECO als de beste op de lijst van consumenten en milieuorganisaties. Fantastisch toch, dat geeft vertrouwen en mijn ervaringen met BECO zijn erg positief", zo besluit Annie.