Column Beco: Jet van Zijl en Frank van den Dungen: "Je hart volgen, niet de muntjes."

15 mei 2017 (week 20 2017)

We spreken met Jet van Zijl (Geffen, 1947) en Frank van den Dungen (Uden, 1945). Jet is bekend van haar bronzen beelden. Frank is, behalve van zijn dazenval, ook bekend van een dik dozijn andere activiteiten, waaronder de actie voor glasvezel. Samen stonden ze eerder aan de wieg van de drempelcampagne en andere ludieke acties. Sinds kort hebben ze van de Bernhezer Energie Coöperatie BECO 100% duurzame energie van eigen bodem. 

Hoog Bernheze-gehalte
Ze wonen al zo’n dikke dertig jaar op de Venhofstraat. Tussen Loosbroek, Nistelrode, Heesch en Vinkel. Daarvoor woonden ze in ’s-Hertogenbosch, Dinther, Vorstenbosch en Heeswijk. De oudste dochter, Floor, woont in België. Twee andere kinderen, Wouter en Sarah, wonen nu ook in Vorstenbosch. Een hoog Bernheze-gehalte dus.

Door-de-weekse stappen
Het antwoord op de vraag waarom ze overgestapt zijn op de BECO, sluit aan bij hun levensfilosofie. "Dingen die echt van belang zijn, daar moet je gewoon voor kiezen. Maar dat betekent dat je voeten dan ook de door-de-weekse stappen moeten zetten die bij je zondagse ideeën horen",  zeggen beiden.  

Niet milieubewust
Op de vraag of ze milieubewust zijn, komt een eenstemmig 'nee'. Ze rijden allebei auto. Genieten van de vrijheid die dat geeft. Ze stoken een houtkachel. Ze hebben van de andere kant erg veel op met de natuur. Maar zijn niet echt bij alles milieubewust bezig. "De versnelling in onze  klimaatverandering was doorslaggevend. Je kunt het je niet permitteren om bij zoiets weg te kijken. En dan moet je gezond verstand gebruiken. Je hart volgen, en niet de muntjes laten bepalen. Zo ook dus bij de keuze voor BECO."

Natuur die werkt   
Franks laatste klus bij Helicon, waar hij onder andere beroepsopleidingen ontwikkelde, was de opleiding Green Engineering, gericht op natuurlijke energieën, op natuur die werkt. Waarom hier dan geen zonnepanelen of een windmolen? "Tja... zegt Frank, we hebben het hele dak vergroend. Da’s een dik pak natuurlijke isolatie. We hebben een bos aangelegd om te filteren wat er hier zo allemaal aan komt waaien. En de zon. Tja … daar doen we, zodra hij schijnt, als het even kan samen energie van op. Dat is óók natuur die werkt."