Column Beco: Ook voor bedrijven duurzame energie van BECO

5 juni 2017 (week 23 2017)

Het groene imago van een bedrijf vraagt mede om zakelijke redenen steeds meer aandacht. Dat is ook de opvatting van Corné van der Steen van TechnoConsult in Heeswijk-Dinther. Na een verhuizing begin dit jaar naar een kantoorpand aan de Brouwersstraat werd het bedrijf lid van BECO en wordt er duurzame groene energie van BECO afgenomen. "Met het gebruik van 100% duurzame energie van eigen bodem toon je ook dat je als bedrijf niet alleen duurzaam maar ook maatschappelijk verantwoord wilt ondernemen". 

Corné (54) is directeur/eigenaar van Technoconsult en woont met partner Ellen, leraar op gymnasium Bernrode, in Heeswijk-Dinther. Ze hebben drie zonen waarvan er nog een thuis woont. Thuis en zeker ook op het bedrijf proberen ze bewust met energie om te gaan. "Recent zijn zonnepanelen aangebracht en er zijn plannen om via zogenoemde heat-pipes warm water te generen", zegt Corné. "We schakelen geen onnodige verbruikers in en gebruiken ook zoveel mogelijk zuinige verlichting".  De stap naar BECO was eenvoudig volgens Corné, "een goed lokaal initiatief, niet persé de goedkoopste, maar wel 100% duurzaam en we konden snel schakelen omdat er geen log apparaat achter zit". 

De keuze past ook bij het werk van TechnoConsult dat als bouwtechnisch en bouwfysisch ingenieurs adviesbureau ook bezig is met energetische vraagstukken zoals isolatie en dergelijke. "Wij houden ons bezig met schadeonderzoek aan bouwwerken, zowel woningbouw, utiliteit als civiele werken (bruggen e.d.). Er wordt veel onderzoek gedaan naar comfortklachten, binnenmilieu, vochtklachten en meer bouwfysisch gerelateerde aspecten. We beschikken over de nodige meetapparatuur en rekensoftware om bijvoorbeeld het effect van isolatie te berekenen. Ook  verzorgen we publicaties in vakbladen. Kortom: veel op het gebied van duurzaamheid en bovendien ook het verstrekken van informatie hierover", aldus een enthousiaste Corné. 

Een belangrijke opmerking die Corné nog meegeeft aan BECO is dat er zeker nog meer aan voorlichting en kennisoverdracht gedaan kan worden.  "Denk bijvoorbeeld aan bijeenkomsten waar de voor- en nadelen van alternatieve bronnen van energieproductie worden besproken. Wellicht ook het organiseren van bijeenkomsten met voorlichting hoe je energie kunt besparen. Denk ook aan  boeiende acties die in samenwerking met bedrijven opgezet kunnen worden.  Dat zou toch mooi zijn?"