Met BECO als energiecoöperatie doe je het samen in Bernheze.  

10 juli 2017 (week 28 2017)

Geen kolen en gas meer maar veel meer gebruik maken van andere energiebronnen. Dat is in de ogen van Piet Hein Hezemans uit Heeswijk-Dinther heel erg nodig om de aarde en ons milieu te behouden en te verbeteren. Een lokaal initiatief als BECO is wat Piet Hein betreft heel belangrijk om vooral samen te werken aan goede initiatieven hiervoor. 

Samen met zijn vrouw Rina is Piet Hein heel veel bij De Kersouwe te vinden. Hun hart ligt daar en als vrijwilliger zijn ze daar vele uren aan het werk. Piet Hein Hezemans (59) werkte bij Heineken in Den Bosch als brouwtechnoloog. Het bedrijf is volgens hem nu ook steeds duurzamer bezig. Een groot deel van de daken is vol gelegd met zonnepanelen. "We proberen zelf natuurlijk ook zo duurzaam mogelijk te leven. Op onze woning aan de Hoofdstraat kunnen helaas geen zonnepanelen liggen vanwege de mooie grote hoge bomen en het cultuurhistorisch karakter. Maar ook dat is belangrijk en draagt bij aan een fijne leefomgeving. We doen alles wat binnen onze haalbare grenzen ligt. Zo telen we eigen voedsel in de moestuin, we composteren en scheiden zorgvuldig ons afval." 

Wat energie betreft nemen ze al enige tijd 100% duurzame energie af van de Bernhezer Energie Coöperatie. Voor Piet Hein is het van belang dat we vooral energie van eigen bodem gebruiken. "Maar minder energie gebruiken is nog belangrijker", zegt Piet Hein. "We hebben voorzetramen tegen energieverlies en als eerste dankten we de gloeilampen af. Ook gebruiken we de auto zo weinig mogelijk en eigenlijk niet in het dorp, alles met de fiets en ik fietste ook altijd naar mijn werk."   

Over BECO is Piet Hein zeer te spreken. Vanaf het begin is hij lid, en is zoals hij zegt een tevreden klant. Wat vooral aanspreekt is het lokale karakter en het idee van "samen verantwoordelijkheid nemen, dicht bij huis". "Het is duurzaam bezig zijn en samen realiseren wat belangrijk is. Met zo'n coöperatie kan dat goed", volgens Piet Hein.