Column Beco: Met de energiekoffer van BECO ben je nog bewuster bezig

21 augustus 2017 (week 34 2017)

Op de Maashorstfair een paar jaar geleden kwamen Leida en Theo in aanraking met de Bernhezer Energie Coöperatie.
BECO sprak hen aan en sindsdien zijn ze lid. Ze wonen aan de Julianastraat in Heesch. Vanuit hun vakantieadres laten ze weten graag mee te willen werken aan een interview voor DeMooiBernhezeKrant; vooral ook omdat ze deze lokale energiecoöperatie in Bernheze een erg goed initiatief vinden. 

Het is nu drie jaar geleden dat Leida (66) en Theo (69) lid werden van BECO. Ondertussen nemen ze ook duurzame groene energie af van BECO. "Omdat het 100% groene stroom van eigen bodem is. En niet vanwege de prijs want die was vergelijkbaar maar voornamelijk voor het milieu". Leida was adviseur bij Rabobank en Theo was docent bouwkunde aan het Fioretti College in Veghel. Nu zijn ze actief in het vrijwilligerswerk; Theo bij Buro Lima in Heeswijk-Dinther en Leida is ouderen- adviseur en administratief ondersteuner. 

Beiden zijn bewust met energie en energiegebruik bezig. Als bouwkundige ligt het bij Theo voor de hand dat hij ook het een en ander weet van maatregelen zoals geïsoleerd glas, spouwmuurisolatie, zonnepanelen en ledverlichting. Dat alles is aanwezig of aangebracht in de woning waar Leida en Theo nu samen wonen sinds hun zoon en dochter sinds enkele jaren het huis uit zijn. Maar zeker heeft het gebruik van de energiekoffer van BECO geholpen. "Met deze koffer kun je makkelijk nagaan waar je teveel energie gebruikt en dan meteen maatregelen nemen. Je ziet welke apparaten veel of teveel gebruiken en als het zover is vervang je die met zuinige apparaten. Maar ook hele simpele dingen, zoals de was buiten drogen en geen lampen laten branden waar het niet nodig is zijn zo makkelijk om te doen", zeggen Theo en Leida. "Nog bewuster omgaan met dat alles wordt zeker door BECO gestimuleerd."