Met honderd procent groene stroom van BECO ben je nog bewuster bezig

18 september 2017 (week 38 2017)

"Het heeft weinig nut om ver weg te halen wat dichtbij huis ook is te krijgen", zeggen Toon en Riek van den Braak uit Heeswijk-Dinther. Daarom zijn zij dus ook lid en klant van BECO, de lokale Bernhezer Energie Coöperatie. Zij krijgen daar duurzame energie van, 100% groene stroom. Interesse voor energie was er altijd al maar nu nog meer voor duurzame energie. 

Toon en Riek (beiden 59) zijn al meteen vanaf het begin dat BECO is opgericht lid geworden. "Er zijn al veel voorlichtingsbijeenkomsten geweest die zeer interessant waren," zegt Toon. Naast zijn parttime werk op een middelbare school heeft Toon een klusbedrijf voor onder andere dak- en isolatiewerken. Riek werkt bij het gemeenschapshuis in Berlicum.  Interesse voor energie was er altijd al. En ze voegen de daad ook bij het woord. Meer dan twintig jaar geleden was er al een zonneboiler. Nu liggen er ook al zes jaar zonnepanelen op het huis aan het Schoor en voor de verwarming gebruiken ze een speksteenkachel. Riek neemt bijna altijd de fiets. Voor Toon is dat wat lastiger vanwege zijn werk. 

Het gaat thuis ook regelmatig over energie. Lampen worden meteen vernieuwd met ledlampen. "De kinderen, Els, Mark en Teun zijn het huis uit en bij alle drie hebben we veel isolatie in de huizen aangebracht." Ook op het werk is Toon bezig met het aanschaffen van zonnepanelen.

Net als het gebruiken van duurzame energie gaat het bij Riek en Toon niet over het geld. Ze vinden vooral dat er "schone lucht en water moet zijn en blijven voor onze kinderen en kleinkinderen." En,"BECO is een heel goed initiatief om daarbij te helpen", zo besluiten Toon en Riek.