Column Beco Frits van Eerd; het lokale en duurzame van BECO is erg belangrijk

16 oktober 2017 (week 42 2017)

HEESWIJK-DINTHER - Als Jumbo topman heeft Frits van Eerd (50) een druk bestaan. Maar toch wil Frits als inwoner van Heeswijk-Dinther zich ook bezig houden met onderwerpen die spelen binnen de gemeente Bernheze en die hem aanspreken. Duurzame energie is zo’n onderwerp. Reden voor Frits dat hij nu lid en klant is bij BECO, de Bernhezer Energie Coöperatie.
Zijn woning wordt hiermee voorzien van 100% duurzame groene energie van eigen bodem. Maar ook is duurzaamheid een belangrijk onderwerp binnen het grote familiebedrijf. 

“Wij vinden het thuis ook belangrijk om met ons gezin met drie kinderen bij te dragen aan minder milieubelasting. We letten zeker op ons energiegebruik en proberen op alle fronten verspilling te voorkomen”, zegt Frits. 

Duurzaamheid
Het familiebedrijf heeft de laatste jaren kansen gegrepen om te groeien, dat zal niemand ontgaan zijn. “Groei gaat wel gepaard met meer verantwoordelijkheid voor de impact op de maatschappij, op de wereld om ons heen en op toekomstige generaties”, zegt Frits. “We hebben een eigen Klimaatplan opgezet dat voorziet in 20% energiebesparing, gebruik van groene energie die we ook zelf opwekken en we streven naar 50% minder Co2.Bij duurzaam ondernemen kijken we vanzelfsprekend naar de balans tussen 'people, planet, profit'. Natuurlijk is voor ons bedrijf belangrijk de kosten laag te houden. Tegelijkertijd vinden we duurzaamheid belangrijk. We vinden het belangrijk om zuinig te zijn op de wereld om ons heen."

14.000 zonnepanelen
“Op ons huis in Heeswijk-Dinther kan dat niet, maar op het hoofdkantoor en de distributiecentra van Jumbo in Veghel liggen maar liefst 14.000 zonnepanelen”, zegt Frits trots. “Deze zonnepanelen hebben een jaarlijkse productiecapaciteit van maar liefst 2.187.000 kWh. Dat is de meest groene stroom die we kunnen hebben. We kunnen er bijna 350.000 kilometer met de elektrische bezorgbus mee rijden”. Met zo’n opbrengst kunnen bijvoorbeeld zo’n 560 huishoudens een jaar lang duurzame energie gebruiken. Dit zonnepanelenproject is overigens één van de vijf grootste projecten met zonne-energie in Nederland. “Maar we zijn er nog niet: een nieuw duurzaam project is al in ontwikkeling. Hierover maken we binnenkort meer bekend.” 

Blijven zoeken
Frits geeft aan zich te realiseren dat het altijd beter kan. “We moeten altijd blijven zoeken naar een optimale balans tussen wat goed is voor mens, dier en milieu, en ook haalbaar is voor de producent én betaalbaar voor de klant. De visie van BECO sluit hier goed bij aan. Bovendien spreekt ook het lokale én sociale karakter van BECO ons erg aan. We vinden het belangrijk om lokale, duurzame initiatieven te ondersteunen en we zijn er erg tevreden over. Wat is er mooier?”