Column Beco: Echte groene stroom van BECO en een stukje idealisme

30 oktober 2017 (week 44 2017)

Vanaf 2015 zijn Thea en Kees van Dijk betrokken bij BECO, de lokale Bernhezer Energie Coöperatie. Ze wonen aan de Vinkelsestraat in Heesch en zijn lid en klant van BECO. Van deze lokale energiecoöperatie krijgen ze duurzame energie, 100% groene stroom. De overtuiging is heel duidelijk want "een beter milieu begint bij jezelf."

Het is voor Thea (60) en Kees (64) vooral een streven om zo weinig mogelijk groene energie van BECO af te nemen. Dat klinkt misschien wat raar maar de reden is eenvoudig. “Met zestien zonnepanelen op ons dak kunnen we al voor een groot deel onze eigen duurzame energie produceren”, zeggen Thea en Kees. “Nu moet dat ook beter lukken. Toen hun vier kinderen Joep, Lieneke, Bram en Marlijn nog thuis woonden, was dat wat moeilijker. Dan ging het wel vaak over de gewone dingen zoals deuren dicht, lampen uit en niet te lang douchen, met meer mensen in huis is het toch lastiger”. 

Het thema duurzaamheid en zuinig omgaan met energie is voor Thea, werkzaam in het basisonderwijs, en Kees, voorheen  werkzaam in het basisonderwijs, een belangrijk item. “We willen bijdragen aan een schoner en duurzamer milieu door minder energie te gebruiken en alleen maar echte groene energie te gebruiken. Dat moeten we vooral ook samen doen en daarom is zo’n lokaal initiatief als BECO, voor en door Bernhezenaren zo belangrijk. Bij BECO hebben we te maken met mensen met hart voor de zaak en je wordt goed geholpen met bijvoorbeeld de energiekoffer. Net als bij ons zelf gaat het om een stukje idealisme en onze wens zou zijn, iedereen lid van BECO”, besluiten Thea en Kees hun verhaal.