Column Beco: IVN-er Peter Kriele kiest voor groene duurzame energie

13 november 2017 (week 46 2017)

Al sinds 2012 hebben Peter en Annie Kriele zonnepanelen op het dak van hun woning aan de Anton Derkinderenstraat in Heeswijk-Dinther. Wat ze nog aan energie nodig hebben, en dat niet zelf opgewekt wordt, krijgen ze sinds kort van BECO, de Bernhezer Energie Coöperatie. Van deze lokale energiecoöperatie krijgen ze duurzame energie, 100% groene stroom. 

Peter (73), voorheen werkzaam bij de gemeente, is al even met pensioen. Al tientallen jaren is Peter als grote natuurliefhebber actief bij het IVN in Bernheze. Hij is daar veel met onderhoud van groen zoals het knotten van wilgen bezig. Vanaf 2003 werkt Peter ook in de tuin van de Albertusschool in Loosbroek en zorgt er mee voor dat deze schooltuin op orde blijft. Logisch dat milieu belangrijk gevonden wordt en duurzame energie vanuit ideële overwegingen gebruikt wordt. “Vóór BECO zaten we bij Nuon. Die leveren energie van kolencentrales dus daar zijn we mee gestopt”, zegt Peter. 

“Bij de overstap naar BECO speelde voor ons ook heel duidelijk mee dat je meer betrokken bent omdat BECO dichtbij is, in onze eigen gemeente. Bovendien is het een coöperatie waar de leden zeggenschap hebben en die van en voor de inwoners van Bernheze is”. Dat BECO samenwerkt met andere coöperaties in Nederland binnen de Duurzame Energie Unie is ook belangrijk, vinden Peter en Annie, “samen ben je sterker”. En al deze coöperaties samen garanderen 100% duurzame groene stroom van Nederlandse bodem. 

De Duurzame Energie Unie veranderde onlangs van naam. Sinds kort is de naam OM. Dit mede met als motto dat iedereen in Nederland en ook in Bernheze OM moet. We moeten allemaal OM naar minder en naar meer 100% duurzame energie van eigen bodem. Een heel belangrijk streven van BECO.