Familie Heerkens al generaties actief

5 maart 2018 (week 10 2018)

HEESWIJK-DINTHER – Ze doen allemaal in meubels (met een zijstap naar kleding), maar elkaar beconcurreren? Verre van. Familie Heerkens heeft vooral voordelen van elkaar: “Als de klant bij ons niet kan slagen, verwijzen we deze door naar de buurman, en dat gebeurt ook andersom.” 

Familie Heerkens is verkopen op ’t Restel (Laag Beugt) nog lang niet moe: “Het is heerlijk om actief bezig te zijn in Heeswijk-Dinther. Ons moet je niet neerzetten op een grote meubelboulevard of winkelcentrum. Deze plek maakt ons, mede door de familiegeschiedenis, uniek en eigen,” zegt Evert Heerkens. 

En geschiedenis, dat is deze familie rijk. Opa Heerkens is de grondlegger van alle bedrijvigheid. Vroeger maakte hij op de plek waar alle Heerkens nu gevestigd zijn, stelen voor de mijnen in Limburg. Toen deze mijnen dichtgingen, kwam hij op het idee om in zijn stelenfabriek de beroemde Brabantse knopstoel te maken. Hij had er eentje verkocht, mensen werden enthousiast en langzaamaan begon dit uit te lopen tot een heus meubelbedrijf. 

Wat opa vele jaren geleden is begonnen, zet Dirk Heerkens met trots voort. Hij is sinds 2008 eigenaar van Heerkens Interieurs en heeft het inmiddels uitgebouwd tot een uniek bedrijf, gespecialiseerd in het maken van degelijke en kwalitatieve houten meubelen. In de werkplaats wordt alles zelfgemaakt door kundige vakmannen. Dirk: “Klanten kunnen zo een uniek item naar wens laten opmaken. Op dat specialistisch maatwerk en onderscheidend karakter, ben ik best wel trots.” 

Aan de andere kant zit Hedi Meubelen. “Grappig om te weten”, vervolgt Sjanet, “is dat toen opa Heerkens de stelenfabriek begon, hij ook de naam Hedi (een afkorting van Heerkens en Dinther) had verzonnen. Zonder dat Evert en ik hiervan op de hoogte waren, kozen wij precies voor diezelfde naam.” 35 jaar en vier kinderen (waarvan drie in dienst) later, importeren zij inmiddels meubelen uit India, Colombia en Indonesië. Dit zorgt voor authentieke meubelstukken met ieder een uniek verhaal. 

Naast Hedi zit Number 3, waar Lisa Heerkens, dochter van Evert en Sjanet, al zes jaar lang haar eigen kledingzaak runt. Ook in deze naam zit een familiedingetje verscholen. Lisa: “Ik ben de derde generatie die hier een eigen bedrijf start, ik vond dat wel een leuke knipoog naar de familie.” 

De vraag of familie Heerkens tijdens het familiediner ook nog steeds over meubels of hun bedrijvigheid praat, wordt lachend beantwoord: “We vinden het belangrijk dat dat hier op ‘t Retsel blijft. Natuurlijk praat je in huiselijke sferen wel eens over hoe het van de week gegaan is, maar er leeft en gebeurt meer in onze familie dan onze bedrijven op ’t Retsel.” 

Foto onderschrift:vlnr: Dirk Heerkens, Lisa Heerkens en Evert Heerkens.

Tekst Eline Sigmans
Fotograaf: Marcel van der Steen