Bezoekers geïnteresseerd in Bernhezer Duurzaamheidsmarkt

9 april 2018 (week 15 2018)

HEESWIJK-DINTHER - Op zaterdag 7 april hebben inwoners van Bernheze en ander belangstellenden ideeën op kunnen doen op het gebied van Duurzaamheid. Marktkramen, presentaties en -vonden plaats bij de inspirerende, duurzame locatie van SGS Search. Dit jaar stond het thema wonen centraal.

Peer Verkuilen, voorzitter BECO, voelde een duidelijke betrokkenheide en vooral positieve mentaliteit bij de deelnemers en bezoekers. We moeten de Energietransitie in, nu nog doen. “Dat lukt wanneer we er samen de schouders onder zetten.”

Zelfvoorzienende woning
Daar sluit Amy Pelders zich bij aan. De Bernrode-leerling presenteerde samen met Stephan Timmers het profielwerkstuk dat ze voor hun eindexamen schreven. Het onderwerp: de zelfvoorzienende woning met de inspirerende titel ‘Daar krijg je energie van’. “We zochten een praktisch onderwerp, iets waar de lezer bij wijze van spreken direct mee aan de slag kan. We zijn er namelijk van overtuigd dat iedereen iets kan doen om duurzamer te leven, al is het maar iets kleins. Heel gaaf dus dat we ons profielwerkstuk mochten presenteren, want we laten zien hoe je een woning zelfvoorzienend maakt op het gebied van energie. En hoe je je investeringen in vijftien jaar terugverdient!”

Green Hope Foundation plant boom in de Heemtuin
Kehkashan Basu zet zich al vanaf jonge leeftijd in voor milieubescherming. Op haar achtste plantte ze haar eerste boom, en organiseerde ze een bewustwordingsactie voor de recycling van afval. In 2012 stichtte ze op haar twaalfjarige leeftijd de Green Hope Foundation. Elk land waar zij een bezoek brengt, plant zij een boom. In 2017 bracht ze een bezoek aan Nederland om aandacht te vragen om de aarde schoner achter te laten. Op 1 juni dit jaar komt ze terug. De Foundation heeft contact gezocht met de stuurgroep Triple P en gevraagd of de boom tijden de Bernhezer Dag van Duurzaamheid geplant mocht worden in de Heemtuin bij SGS Search. De stuurgroep was zeer vereerd  en de boom is dan ook afgelopen zaterdag onder het toeziend oog van de wethouder duurzaamheid Rien Wijdeven geplant.