Verduurzaming van je woning, hoe pak je dat aan ?

17 september 2018 (week 38 2018)

Energiebesparing van onze woonboerderij uit 1938

Sinds 2014 wonen wij met veel plezier in onze woonboerderij uit 1938. Deze is door de vorige bewoners goed onderhouden en redelijk geïsoleerd. Vanwege toenemende zorgen over het milieu, de onduidelijke toekomst van aardgas en comfort proberen we bij elke verandering aan het huis de duurzaamheid te verbeteren. 

Aangezien de betonnen dakpannen aan vervanging toe zijn bood dat een goede gelegenheid om de isolatie van het dak te verbeteren. Maar wat is nu een goede keuze? Sommige leveranciers claimden de beste resultaten met PIR‑platen, maar dat betekent dat het dak circa veertien centimeter hoger komt te liggen met als consequentie dat de ophanging van de goten moet veranderen en dat er bredere boeiboorden geplaatst moeten worden. Andere leveranciers claimden dezelfde resultaten met een negentienlaagse folie van slechts anderhalve centimeter dik. Dan heb je nog leveranciers die isolatieplaten van ander materiaal aanbieden of schapenwollen dekens aanbevelen. Een speurtocht op internet bracht geen uitkomst...

Ik kwam er gewoon niet verder mee en stelde de aanpassing steeds verder uit. Het gaat om heel veel geld en dan wil je wel dat het goed gebeurd! 

De impasse werd doorbroken door de voorlichtingsavond over verduurzaming van je woning die de gemeente Bernheze op 22 maart organiseerde, in samenwerking met de Energieweverij en BECO. Daar werd praktische informatie gegeven door mensen die er verstand van hebben. De mogelijkheid om voor een gering tarief een 'energiescan' te laten uitvoeren heb ik met beide handen aangegrepen. 

Enige weken later had ik een prettig en zeer informatief gesprek met adviseur Hans Schellings. Eindelijk kon ik met iemand met verstand van zaken praten die onpartijdig was. Hans heeft een totale energiescan uitgevoerd voor ons huis. Dat de buitendeuren veel tochten wist ik al. Ik had me al ingesteld op het vervangen van de deuren en de kozijnen. Een aangename verrassing was dat Hans ideeën had om de bestaande deuren zodanig aan te passen dat de warmteverliezen grotendeels teniet gedaan werden. De energiescan is zeer volledig, alle aspecten zijn aan bod gekomen. 

Een week later beschikte ik over een helder rapport met aanbevelingen voor isolatie, elimineren van warmteverliezen en voor verduurzaming van de verwarming van het huis in de nabije toekomst. In een afsluitend vervolggesprek heb ik redelijk gevoel gekregen of het de moeite waard is om een aanbeveling uit te voeren. Wat kost het, en wat levert het op? 

Op dit moment ben ik bezig om bedrijven in te schakelen die begin volgend jaar het dak komen isoleren en vernieuwen, de deuren en kozijnen aanpassen en om een paar ramen te voorzien van HR+++ glas. Mocht ik daarbij nog vragen hebben, dan kan ik die nog stellen aan Hans. 

Energieweverij 10 oktober
Ben jij woningeigenaar en wil je maximaal profiteren van de nieuwe regelgeving voor energie? Kom dan op 10 oktober naar CC De Wis in Loosbroek. De Energieweverij verzorgt een avond waarop we jou alle informatie geven en waarop je kennis kunt uitwisselen. De aanvangstijd is 17.30 uur. Wij zorgen voor koffie/thee en een broodje. Noteer het alvast in je agenda! Aanmelden kan via www.brabantwoontslim.nl/energieweverij.

Jelle Nieuwland, energieambassadeur van Bernheze.