Column Beco: Inwoners werken samen aan duurzame energie thuis

18 maart 2019 (week 12 2019)

LOOSBROEK - Vorige week vond het Energiecafé van BECO plaats. Tijdens deze bijeenkomst werd een presentatie gegeven over warmtepompen. De voor- en nadelen werden uitgebreid toegelicht, evenals de zaken waar men rekening mee dient te houden. Daarnaast maakte iedereen goed gebruik van de mogelijkheid tot het stellen van vragen. 

Juist die vragen boden de gelegenheid specifieke onderwerpen te verduidelijken en van elkaar te horen wat er leeft over het onderwerp. Cruciale adviezen kwamen boven: “Eerst zorgen dat het huis goed geïsoleerd is, alvorens aan een warmtepomp te beginnen”. 

Vervolgens aan de slag met de BECO-rekentool. Een aantal technici uit de BECO-organisatie waren aanwezig om samen de rekentool te vullen en interpreteren. Hierbij werden allerhande kwesties over warmtepompen en wat daarmee samenhangt nader besproken.

Ieder huis en verbruik is uniek, waardoor een berekening geen exacte voorspellingen kan doen. De tool geeft wel een idee van de capaciteit van de warmtepomp, investeringen, gebruikskosten en terugverdientijden. 

Aan het Energiecafé namen ongeveer 50 inwoners deel waarvan 6 BECO-technici. Gezien de opkomst en de levendigheid van de gesprekken was de avond zeer geslaagd. Dit helpt ons weer een stap verder op de lange weg naar duurzame energie voor alle huishoudens in Bernheze! 

Op dit moment biedt BECO voor leden al een “keukentafel gesprek” om te begeleiden bij vragen en advies in de aanschaf van zonnepanelen. Dit aanbod zal worden uitgebreid om ook te ondersteunen bij de toepassingen van warmtepompen.

Wil jij ook met de rekentool aan de slag, of onafhankelijk advies van een plaatsgenoot? Ga naar onze site voor meer informatie.