Column Beco: Duurzame schenking

1 april 2019 (week 14 2019)

Dit is het verslag van één van onze BECO-installateurs naar aanleiding van een energiescan bij een jonge moeder in Bernheze. 

“Een tijdje terug bezocht ik een jonge alleenstaande moeder in een rijtjeswoning voor de energiescan. Het doel was, zoals wel vaker bij jonge gezinnen, in betaalbare stapjes naar een lagere energierekening. Voor deze huishoudens zijn er veel keuzes te maken waaraan het inkomen het beste besteed kan worden. Haar ouders hadden een bedrag in het vooruitzicht gesteld dat besteed mocht worden aan verbeteringen die het energieverbruik verlagen en daarmee ook voor minder maandelijkse kosten zorgen!”

Dit blijkt goed mogelijk, want de rijtjeswoning heeft een voor- en achtergevel met nog veel enkel glas erin. Op de borstweringen onder het kozijn zijn radiatoren gemonteerd en, omdat er geen ventilatieroosters aanwezig zijn, staan veel ramen in de kierstand.

Door het glas te vervangen wordt de temperatuur aan de binnenzijde op het glas in de winter wel tien graden warmer dan met enkel glas. De radiatoren stralen warmte uit naar alle kanten, maar als we aan de muurzijde radiatorfolie plakken wordt de warmtestraling naar binnen krachtiger en stapelt zich geen warmte op in de buitenmuren die daar onnodig afkoelt. Zo blijft er nog geld over om het gaskooktoestel te vervangen door een inductiekookplaat waardoor voor het koken geen aardgas meer nodig is.

Een mooie manier om je kinderen en kleinkinderen te ondersteunen met één gebaar; lagere energiekosten, meer comfort in huis, minder CO₂ uitstoot en meer financiële ruimte in de huishoudpot!