Asbest eraf, panelen van BECO erop!

8 april 2019 (week 15 2019)

BERNHEZE - Niet iedereen weet het, maar asbestdaken zijn per 31 december 2024 verboden. Verwijdering van asbestdaken is de verantwoordelijkheid van de eigenaren van deze daken. In Brabant is, vooral in de agrarische sector, asbest op grote schaal toegepast. Om de eigenaren van deze asbestdaken te ondersteunen, en om te onderzoeken hoe dit zo efficiënt mogelijk kan gebeuren, heeft de Provincie Brabant samen met Asbestschakel Bernheze als een van de pilotgemeenten aangewezen.

Asbestschakel is een coöperatie van bedrijven die in Gelderland en Overijssel een efficiënt traject van vervanging van asbestdaken heeft ontwikkeld. Vervanging van daken is een uitgelezen gelegenheid om meteen zonnepanelen te installeren.

Hier komt BECO in beeld. Als lokale energiecoöperatie heeft BECO ervaring met het informeren van agrariërs over de toepassing van zonnepanelen voor gebruik in het eigen bedrijf, en bij het begeleiden van postcoderoosprojecten. Bij een postcoderoosproject kunnen inwoners van de aangrenzende postcodegebieden panelen aanschaffen die op het dak van de betreffende agrariër liggen en daarmee hun stroomgebruik vergroenen. Als je meedoet aan een postcoderoos krijg je de energiebelasting terug, en verdien je de investering op je panelen terug. Informatie hierover kun je bij BECO krijgen. BECO werkt met vaste lokale installateurs, en ondersteunt daarmee de lokale economie.

De eerste informatieavond over Asbestschakel is 17 april, in CC De Pas in Heesch om 19.30u. BECO is ook aanwezig om informatie te geven.

Deze bijeenkomst is bedoeld voor (voormalige) agrariërs en bedrijven in Bernheze. Voor particulieren worden later speciale bijeenkomsten per kern georganiseerd.