Bijeenkomst over asbest druk bezocht

22 april 2019 (week 17 2019)

BERNHEZE - Zo’n 130 agrariërs en andere ondernemers in Bernheze bezochten woensdag 17 april de bijeenkomst over asbest in CC De Pas in Heesch. Zij lieten zich voorlichten over het slopen of verwijderen van asbesthoudende daken en de mogelijkheden om deze te vervangen door zonnepanelen. Bernheze is de eerste gemeente die hiermee in Noord-Brabant aan de slag gaat. 

Wethouder Rien Wijdeven was blij met de grote opkomst, al was de samenstelling van het publiek wat anders dan verwacht. Minder dan de helft van de aanwezigen was agrariër, het merendeel bestond uit andere ondernemers. 

Er kwam in korte tijd veel informatie over het voetlicht. Uiteenlopende presentaties volgden elkaar op. Zo vertelde Peer Verkuijlen over VAB Impuls, een regeling voor Vrijgekomen of Vrijkomende Agrarische Bebouwing, waar mensen zich vanaf april weer voor kunnen aanmelden. Johan van Doornmalen van de provincie vertelde dat de provincie géén subsidie verleent of bestemmingsplannen wijzigt, maar wel eigenaars wil ontzorgen door het aanbieden van een totaalpakket. Ze zorgt dat er websites met informatie en rekentools komen en mensen in de pilotgemeenten geïnformeerd worden. 

Jeroen Klinkhamer vertelde over de coöperatie Asbestschakel en hoe mensen met de rekentool op www.asbestschakel.nl de kosten van de vervanging van hun asbestdak kunnen berekenen, afhankelijk van de keuzes die ze maken. “De rekentool geeft niet zo maar een globale prijsindicatie, maar juist een heel specifieke, mits de gegevens goed zijn ingevuld.” Sinds die woensdag is ook www.sloopschakel.nl online, een speciaal voor de provincie Noord-Brabant ontwikkelde website met informatie over de kosten van sloop. Het invullen van de rekentools en een gesprek zijn geheel vrijblijvend. Tot het contract is ondertekend zijn mensen vrij om alsnog met andere partijen in zee te gaan. 

Enkele vragen uit de zaal werden beantwoord. Zoals over Dupanel isolatieplaten, die mogen blijven zitten mits ze heel zijn en worden gestofzuigd. Over het verzwaren van de meterkast voor het terugleveren van energie, waar mogelijk subsidies voor zijn. En over problemen rond financiering, waarvoor de overheid bezig is een fonds op te richten. 

Vervolgens werd Flynth adviseurs en accountants, dat bedrijfskundig advies voor agrariërs en MKB-ers verzorgt, gepresenteerd door Jorick en Marcel. Zij richten zich onder andere op subsidies en de fiscale aspecten van asbestverwijdering.

Daarna kon men voor meer informatie terecht bij de stands van de sprekers en van enkele lokale partijen. De Bernhezer Energie Coöperatie (BECO) gaf aan nog op zoek te zijn naar daken voor postcoderoosprojecten. Arnold Kooij, procesregisseur transitie landbouwopgave van de gemeente, riep mensen op om met vragen langs te komen. Van Bakel Elektro presenteerde zich als regionale partij: “Een bedrijf in de buurt is handig als er iets met je zonnepanelen aan de hand is en het is goed voor de lokale werkgelegenheid.” De stands werden goed bezocht. 

De presentaties zijn te vinden via www.bernheze.org

Tekst: Henriëtte Maas