Column Beco: Nieuwe ontwikkeling in glas

13 mei 2019 (week 20 2019)

Vacuümglas is de nieuwste vorm van isolerend glas. In vergelijking tot bestaande glassoorten is het dunner en lichter, een positieve ontwikkeling voor veel renovaties!

In tegenstelling tot dubbel en triple glassoorten, wordt er bij vacuümglas helemaal geen lucht of gas tussen de spouw aangebracht. De lucht wordt juist weggehaald waardoor een zeer goed isolerend vacuüm ontstaat. De kleine ruimte tussen de twee glasdelen wordt op afstand gehouden door zwarte afstandhouders welke van heel dichtbij goed zichtbaar zijn.

Verschillende glasproducenten zijn actief met vacuümglas. Het wordt gezien als de volgende stap in het verder optimaliseren van de isolatiewaarde van ruiten. Glasproducent AGC brengt haar vacuümglas op de markt met een ‘Ug’ waarde van tussen de 0,4 en 0,7 W/m2K. Hiermee isoleert het beter dan sommige triple beglazing.

Zoals met alle nieuwe producten is er nog maar korte tijd ervaring in het gebruik en ontstaan er vragen over de kosten en de levensverwachting van deze ruiten. Daarnaast kun je je afvragen of alle kinderziektes bekend en opgelost zijn. Toch heeft het product een unieke positie in de renovatiemarkt. Doordat een ruit slechts 7 mm dik is kan enkel glas direct worden vervangen. Maar ook in situaties waar het kozijn moet behouden of het hang- en sluitwerk niet is berekend op zware ruiten kan de vacuümruit uitkomst bieden. Naast de gunstige isolatiewaarde wordt ook het geluid gedempt en is het zeer helder.

Heb je interesse om verder te praten? Neem dan contact op met ons energieloket Brabant Woont Slim.