Column Beco: Zongenieters van Bernheze

22 juli 2019 (week 30 2019)

We zijn niet allemaal zongenieters, maar als het gaat om zelf energie opwekken met de zon zijn er voor iedereen voordelen.
Dit geldt wanneer je mogelijkheden hebt op je eigen dak, maar ook door energie coöperaties en zelfs huurconstructies wordt dit voor alle situaties en budgetten mogelijk gemaakt.

Midden in de zomer speelt de zon een grote rol in onze dagen. Zelfs in onze eigen gemeente komen genoeg stralen door om energie uit te halen. Voor ieder huis en budget is een duurzaamheidsslag mogelijk. De eerste keuze, zonnepanelen op je eigen dak plaatsen, geeft de meeste vrijheid.

Door middel van huurcontracten kun je waar nodig de initiële kosten spreiden en zo met beperkte middelen toch een verschil maken. Nadelen daarvan zijn dat het langer duurt voordat je de investering eruit hebt en de prijzen liggen vast tijdens de looptijd van het contract. Ook kostenbesparende doe-het-zelvers krijgen geen opties voor eigen transport, installatie of onderhoud.

Als je dak niet geschikt is, kun je bij het postcoderoos project samen met andere inwoners inleggen op panelen op een andere locatie. Dit kan al vanaf een enkel zonnedeel. Je krijgt met deze regeling wel de korting op de energiebelasting.

De woningen en bijbehorende energiebehoeften zijn voor iedereen anders. Daarom geeft de lokale energiecoöperatie van ons eigen Bernheze advies over zonnepanelen aan leden. Daarnaast zijn er inmiddels twee postcoderoos initiatieven van BECO waar inwoners op in kunnen schrijven.

Zo geniet je altijd van een mooie zomer!