Column Beco: Waterstofbetoog

14 oktober 2019 (week 42 2019)

Alle ontwikkelingen worden bij de BECO-specialisten bediscussieerd, zo ook de potentie van waterstof. Lees mee hoe dat eruit ziet. 

Waterstof is een energiedrager, geen energiebron. Of waterstof daarmede ongeschikt is voor gebruik in plaats van aardgas in woningen is een ander verhaal. Als je terugkijkt in het verleden hebben wij vele nieuwigheden niet kunnen voorspellen, alleen Leonardo da Vinci was daar uitzonderlijk in. 

Het voordeel van waterstof ten opzichte van elektra is dat daarmede andere distributiekanalen dan een overbelast elektranet kunnen worden benut. Bovendien is de mobiliteit als zelfstandige energiedrager groter dan een ouderwetse accu.

Dan nog is het de vraag: 'Waar kun je waterstof het meest efficiënt inzetten'? Dat hangt af van alternatieve ontwikkelingen: windmolens, zonnepanelen, warmtepompen, warmtenetten, opslagmethoden, et cetera. 

Het enige wat we zeker weten is, dat het altijd een mix van verschillende oplossingen zal worden. En dus dat wij het ons niet kunnen permitteren welk idee dan ook te verwerpen. Dat deden mensen in de tijd van Leonardo da Vinci wel. Maar ja, toen gingen de ontwikkelingen veel langzamer.

De natuur bepaalt het tempo en die gaat steeds sneller. Wij, mensen, aarzelen en menen ten onrechte dat het wel mee zal vallen. Misschien moeten wij alle mogelijkheden inzetten. Achteraf blijkt er vast een efficiëntere weg te zijn. Maar als we nu niet handelen, zeggen onze nazaten: ‘Hoezo efficiënt, hadden ze maar iets gedaan!’  

Zoals ik de discussie zie: Prima voor het bepalen van de marsroute, dus laten we op weg gaan dan praten we onderweg door.