Column Beco: De warmtepomp: Wat is dat voor een apparaat?

9 december 2019 (week 50 2019)

Het hart van de warmtepomp is een compressor, die net als een fietspomp een gas op hogere druk brengt. De compressor is onderdeel van een koelmiddelsysteem, zoals in een koelkast thuis.

In de koelkast wordt de koude kant van het systeem benut om de koelkast te koelen en wordt de onttrokken warmte afgevoerd via een radiator aan de achterzijde. Bij de warmtepomp wordt de warmte benut om ons huis te verwarmen. Die warmte kan onder andere worden onttrokken aan de buitenlucht of uit de grondbodem. Je zou ook kunnen zeggen dat de warmtepomp de buitenlucht of de grondbodem staat te koelen.

De warmtepomp lijkt eveneens op een airco-unit, een apparaat, dat in de VS en Azië al vele tientallen jaren wordt toegepast om een huis te koelen, dus net andersom dan de warmtepomp. Miljarden koelkasten en airco’s zijn wereldwijd al geproduceerd. De warmtepomp is daardoor geen nieuwe techniek. Bovendien werd in het buitenland al eerder dan bij ons de warmtepomp toegepast voor levering van warmte.

De recente ontwikkelingen van de warmtepomp zitten meer in het gehele verwarmingssysteem en de bijbehorende regelingen. Nu de warmtepomp op grote schaal als vervanger van de cv-ketel wordt ingezet, zijn er vele nieuwe fabrikanten van warmtepompen verschenen. Die fabrikanten ontwikkelen niet allemaal zelf een nieuwe compressor. Die compressoren worden vervaardigd door bestaande fabrikanten, die de compressoren maakten voor de koelkasten en de airco’s.

Oftewel: De warmtepomp is een al lang bestaand apparaat in een nieuwe jas.