Column Beco: Waarop letten bij het kiezen van een warmtepomp?

20 januari 2020 (week 04 2020)

Een paar weken geleden stond hier een korte uitleg over de warmtepomp als een duurzaam alternatief voor de verwarmingsketel. Om te bepalen welke warmtepomp in aanmerking komt is er een aantal zaken om op te letten. In samenspraak met jouw installateur kies je een merk en de capaciteit van de warmtepomp.

Met name bij dat laatste is het van belang om even goed bij stil te staan. Een te zware warmtepomp is onnodig duur, bij een te lichte warmtepomp kom je warmte tekort in een langere periode van hele strenge kou. Op www.onsbeco.nl/energiecafes /vind je een rekentool waarmee je zelf aan de hand van je huidige gasverbruik een aardige schatting kunt maken van de benodigde warmtepompcapaciteit. Van belang is onder meer of en hoeveel warm water je ter beschikking wilt hebben via de warmtepomp.

Cijfers van de fabrikanten geven vaak een vertekend beeld omdat ze gemeten worden onder gunstige omstandigheden. Te vergelijken met door de fabriek opgegeven verbruikscijfers van auto’s. Om te komen tot de juiste keuze van de warmtepomp is het raadzaam goed met de installateur te overleggen. BECO kan daar een helpende hand bij bieden maar uiteindelijk blijft het een persoonlijke keuze.

Van de juiste warmtepomp op de juiste manier geïnstalleerd en ingeregeld kun je jaren plezier hebben. Wordt vervolgd!