Blij(f) van mijn aardgas af

2 maart 2020 (week 10 2020)

Wil je op gas blijven koken, of ga je over op inductie? Bij dagelijks eenvoudig koken gebruik je 37 m3 gas (=325 kWh energie), inductie 174 kWh. Veilig koken op inductie is dus zuiniger met energie. Tussen nu en 2050 stapt heel Nederland geleidelijk van het aardgas af. Met duurzaam opgewekte stroom van BECO is uitstoot van CO2 nu al verleden tijd. 

De gastoevoer en daarmee de warmtetoevoer zijn bij het koken op gas nauwkeurig te regelen. Zet je het gas lager, dan merk je dat direct aan de grootte van de vlam. Een groot nadeel is dat gaskookplaten lastig schoon te maken zijn. Daarnaast kan koken met gas gevaarlijke situaties opleveren, omdat je werkt met open vuur, waardoor ook veel warmte verloren gaat. Omdat bij koken op gas zuurstof wordt verbruikt, is het belangrijk goed te ventileren. Bij de inductiekookplaat zorgt een elektromagnetisch veld voor de verhitting. Na het inschakelen van de kookplaat zie je geen verwarmingselement opgloeien. Ook wordt de plaat zelf niet warm. De warmte wordt pas na het plaatsen van een geschikte pan opgewekt. Wanneer je de pan van de plaat haalt, koelt de plaat snel af. De kookzones passen zich aan aan het formaat van de pan. Het gebied buiten de pan wordt dus niet warm en de omgeving dus ook niet. Door het vlakke oppervlak is deze kookplaat goed en makkelijk schoon te houden.

Inductie is de toekomst.