Column Beco: Zonnepanelen blijven een aantrekkelijke investering

13 april 2020 (week 16 2020)

Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling voor zonnepanelen afgebouwd. Toch blijft investeren in zonnepanelen op eigen dak heel aantrekkelijk. Dat zegt Milieu Centraal op basis van berekeningen van de gevolgen van deze afbouw. 

Minister Wiebes heeft recent de details van de afbouw bekend gemaakt. De huidige regeling houdt in dat de zonnestroom die een huishouden aan het net terug levert, wordt weggestreept tegen de stroom die op een ander moment van het net wordt afgenomen. Voor het terugleveren krijgt de consument dus dezelfde prijs als voor zijn afname. De salderingsregeling blijft tot 1 januari 2023 zoals hij nu is. Daarna bouwt de overheid de regeling af. Vanaf 2031 krijgt een huishouden een vergoeding van de energieleverancier voor de aan het net geleverde stroom. Die zal ongeveer € 0,06 per kWh zijn.

Mensen die dit jaar nog in zonnepanelen investeren, hebben nog een prima rendement. Een set van tien zonnepanelen kost ongeveer € 4.000,-, rekening houdend met de btw die kan worden teruggevraagd. Met een goede ligging geeft deze aanschaf een rendement van 4 procent. De totale opbrengst in euro’s over de levensduur van de zonnepanelen (25 jaar) is € 10.500,-.

Mensen die in 2023 een set van tien zonnepanelen gaan kopen, hebben dan nog steeds een hoog rendement van 3,5 procent en een totale opbrengst van € 9.300,- over 25 jaar. Alle zonnestroom die mensen direct zelf in huis gebruiken scheelt het kopen van stroom. Gemiddeld wordt dertig procent van de zelf opgewekte stroom direct gebruikt. Het is gunstig om meer stroom van je panelen zelf te gebruiken door de wasmachine en de vaatwasser op de zonnige momenten aan te zetten, of je auto op te laden.