Column Beco: Subsidie voor isolatie en duurzame warmte

22 juni 2020 (week 26 2020)

Je kunt van de Rijksoverheid aantrekkelijke subsidies krijgen voor isolatiemaatregelen en voor een zonneboiler of warmtepomp. Daarnaast is financiering mogelijk.

Energiebesparende maatregelen verhogen je wooncomfort en verlagen je energierekening. Maar je hebt wel geld nodig om je woning energiezuiniger en duurzamer te maken. Voor sommige maatregelen zijn er subsidies, dat scheelt in de kosten. Met subsidie krijg je nu tijdelijk tot 30 procent van de kosten terug. Maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen zijn onder meer isolatie van dak-, gevel-, vloer- en hoogrendementsglas. Je moet wel tenminste twee isolatiemaatregelen uitvoeren om in aanmerking te komen voor de subsidie. Als je je hele huis voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijg je een bonus van € 4.000 bovenop de subsidie. Je kunt de aanvraag indienen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (www.rvo.nl).

Voor appartementseigenaren is er ook subsidie voor isolatie. De Vereniging van Eigenaren (VvE) van jouw appartement kan voor een combinatie van isolatiemaatregelen subsidie krijgen. Ook is er subsidie voor energieadvies en begeleiding van het proces binnen de VvE om tot besluiten over energiebesparing te komen. Let op! De isolatiesubsidie moet je vooraf aanvragen, niet na uitvoering. Je kunt van de Rijksoverheid ook aantrekkelijke subsidies krijgen voor een warmtepomp en zonneboiler. De subsidie varieert van € 1.300,- tot € 3.400,- voor een warmtepomp en € 1.100,- voor bijvoorbeeld een zonneboiler voor vier personen.

Particulieren die zonnepanelen laten installeren, kunnen de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Voor financiering bestaat de mogelijkheid van een duurzaamheidslening bij verschillende banken tegen een zeer lage rente. Met de verlaging van je energierekening verdien je de investering makkelijk en snel terug.